Nova vest
Košarka

Utorak, 26.09.2023.

11:52

Mega u novoj sezoni sa nikad mlađim timom

Košarkaški klub Mega ove sezone obeležava jubilej - 25 godina od osnivanja, a u sezonu ulazi sa timom čiji je prosek godina manji od 20.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Mega u novoj sezoni sa nikad mlađim timom
Foto: KK Mega

Za četvrt veka postojanja Mega je postala je svojevrsni rekorder, klub koji je van američkog kontinenta imao najviše draftovanih igrača u NBA - čak 15 i u svetskim okvirima postao veoma cenjen i prepoznatljiv u radu sa mladim košarkašima.

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu takmičilo se 10 bivših igrača Mege, od kojih su trojica osvojili srebrnu medalju sa Srbijom, dok će u narednoj NBA sezoni nastupiti devetorica igrača koji su u prošlosti branili boje Mege.

Jedanaestu sezonu u ABA ligi Mega će po tradiciji započeti kao najmladji tim, ne samo u regionu, već u čitavoj Evropi ako gledamo najviši rang takmičenja.

"Prosek godina naše ekipe je 19,9, mladji smo nego prošle sezone. Već smo navikli na taj rizik da talentovanim, ali i neiskusnim igračima pružamo šansu na velikoj sceni. Imaju naše poverenje, koje je ove sezone možda i najveće do sada imajući u vidu da će najiskusniji košarkaš u timu biti naš povratnik i kapiten Uroš Plavšić koji dolazi posle završenog koledža u SAD", rekao je Goran Ćakić, koji već 11 godina obavlja funkciju generalnog menadžera Mege.

Ćakić ističe da su ambicije i ove takmičarske sezone nepromenjene i da će akcenat biti na razvoju i promociji mladih talenata.

Posebno ističe saradnju sa OKK Beogradom.

"Stepenik u razvoju igrača u sistemu Mege je i nastup za OKK Beograd, sa kojim Mega ima veoma uspešnu saradnju već šestu sezonu. U prilog tome ide i činjenica da od 15 na seniorskom spisku, više od dve trećine igrača je nastupalo za OKK Beograd, što još jednom upućuje na zaključak da sistem koji je uspostavljen u Megi besprekorno funkcioniše".

Ćakić je dodao da su Nikola Topić, Stefan Miljenović, Timotej Malovec, Andrija Jelavić, Luka Paunović, Filip Jović i Mihailo Milutinović imali odličnu prošlu sezonu u OKK Beogradu, koja je krunisana plasmanom u Superligu Srbije.

"Radom sa trenerom Vuletom Avdalovićem spremno su dočekali prelazak u seniorski tim Mege, gde se nadamo da će uz Nikolu Đurišića, koji je sa svojih 19 već četvrtu sezonu prvotimac, povratnika Plavšića, starosedelaca Kovačevića i Kobzistija i novajlije Popovića i Ilijasolua, napraviti pravu hemiju, igrati lepu i dobru košarku i napredovati iz dana u dan", dodao je Ćakić.

Posle veoma uspešne debitantske sezone na klupi Mege gde je ostvaren plasman u plej-of ABA lige i u finale Kupa Radivoja Koraća, treneru Marku Baraću je za njegov rad sa mladim igračima pristiglo priznanje iz NBA lige kroz pozivnicu da u Letnjoj ligi bude deo stručnog štaba aktuelnih NBA šampiona Denver Nagetsa.

"Trener Barać je jako posvećen radu i svom daljem usavršavanju. U prilog tome svedoči podatak da je odmah po završetku sezone otišao u Ameriku na poziv Nagetsa gde je bio deo stručnog štaba tokom Letnje lige, te će ove sezone biti bogatiji još za to veoma lepo i korisno iskustvo", konstatovao je Ćakić.

Najavio je generalni menadžer Mege i promene u stručnom štabu trenera Baraća.

"Stručni štab će ove sezone izgledati drugačije. Otišao je jedan od najvažnijih šrafova u Meginom sistemu prethodnih šest godina - kondicioni trener Marko Sekulić i to u Bešiktaš, ali ga je na njegovom mestu zamenio Pavle Tasić, njegov dugogodišnji saradnik u Megi. Drago nam je da su naši bivši pomoćni treneri Ilić i Tomović našli nove, dobre angažmane, pa će uz šefa stručnog štaba Marka Baraća i tim menadžera Novicu Veličkovića, asistenti u novoj sezoni biti Miloš Mitrović i Branislav Božović koji sa sobom donose nova iskustva i znanja", rekao je Ćakić.

Istakao je da su pored nabrojanih tu i pomoćni trener Dejan Pejić, koji je i trener pionirske selekcije kluba, kao i fizioterapeuti Vanja Radojević i Miloš Savić koji su dugi niz godina u stručnom štabu Mege.

I ove takmičarske sezone Mega će kao domaćin svoje mečeve u ABA ligi igrati u Hali sportova "Ranko Žeravica".

Magnet za publiku sigurno će biti plejmejker Nikola Topić koji je igrama u 2023. godini skrenuo pažnju čitave košarkaške javnosti i zaslužio poziv selektora Svetislava Pešića na širi spisak nacionalnog tima tokom priprema za Mundobasket u Manili.

"Drago nam je što je Topić član Mege ove sezone. Desile su mu se sjajne stvari kroz minulu polusezonu koju je imao u OKK Beogradu. Osvojio je i zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Evrope i zasluženo poneo MVP titulu šampionata. Iako je izuzetno mlad, pokazuje veliki stepen smirenosti i zrelosti na terenu za svoje godine. Uveren sam da je Mega prava sredina za njega, a da će on svojim radom i igrama tokom sezone učiniti sebe i svoje saigrače još boljim", istakao je Ćakić.

Mega će u prvom kolu ABA lige gostovati Cedevita Olimpiji, a prvu utakmicu na domaćem terenu će odigrati u petak, 6. oktobra od 20 časova u Beogradu protiv Borca.

Ulaz na ovu utakmicu će biti besplatan, kao i za najveći broj utakmica Mege u predstojećoj sezoni.

"Pozivamo Novobeograđane, kao i sve ljubitelje košarke da podrže našu mladu ekipu već od prve utakmice u Hali sportova protiv Borca. Podrška sa tribina je jako važna našoj mladoj ekipi i nadamo se da će Hala sportova biti lepo ispunjena tokom cele sezone, a mi ćemo se potruditi da uživaju u lepoj i atraktivnoj košarci u našoj jubilarnoj 25. godini kluba", rekao je Ćakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu