Nova vest
Fudbal

Nedelja, 24.09.2023.

18:09

Hronologija propasti: Ajaksov sunovrat za četiri godine

Fudbalski klub Ajaks, slavni i najveći holandski fudbalski kolektiv, proživljava verovatno najveću krizu u poslednjoj deceniji, a i duže.

Izvor: B92

Autor:B92

Hronologija propasti: Ajaksov sunovrat za četiri godine
Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Debakl u derbiju sa Fejnordom pred očima svojih navijača (0:3), koji su i prekinuli meč da ne gledaju bruku, totalno je ogolio trenutno stanje u klubu na svim nivoima.

Ajaks nakon četiri odigrana kola ima saao jednu pobedu, dva remija i poraz, i nalazi se na 13. poziciji na tabeli. Dakle, bliži je drugoj ligi nego borbi za titulu. Bojazan je da može i gore.

Jasno je i posle današnjih događaja na "Johan Krojf" Areni da će ova sezona, barem što se rezultata tiče, biti žrtvovana kako bi se klub postavio na zdrave noge i vratio se tamo gde mu pripada, možda već naredne godine.

Ali Ajaks ima i druge, velike probleme, osim ovih koji se daju golim okom videti.

Uporedo sa rezultatskim posrtanjem - što je posledica egzodusa najboljih igrača poslednjih godina - Ajaksu se dešava i skandal u koji je umešan sportski direktor, Nemac Sven Mislintat, za kojeg postoje sumnje da je uticao na transfer Borne Sose iz Štutgarta u Ajaks ovog leta, kako bi on zaradio od tog transfera.

Saznalo se, mada sve to tek treba da se dokaže, da je Mislintat imao određenog vlasničkog udela u agenciji koja je obavila transfer Sose.

Taj skandal je duboko potresao klub i vrednosti za koje se istorijski zalaže, ali najviše javnost i navijače, koji tek što su zaboravili na greh bivšeg sportskog direktora Marka Overmarsa koji je zbog seksualnog uznemiravanja poređenih koleginica, podneo ostavku 2022. godine.

Sada, posle debakla u duelu sa najvećim rivalom, osećaj ogorčenosti je multipliciran kod navijača Ajaksa i niko ne zna kako će se situacija dalje razvijati.

Podsetimo, sa odlaskom Dušana Tadića u Fenerbahče, otišao je i poslednji igrač koji je pre samo četiri godine bio deo jednog od najboljih timova Ajaksa, tima koji je lepršavom igrom odupevio fudbalski svet i stigao do polufinala Lige šampiona.

Sećamo se, "Kopljanike" su tada sekunde delile od finala i okršaja sa Liverpulom, ali je Lukas Moura u bukvalno poslednjim momentima revanša odveo Totenhem u veliko finale.

Za Ajaks su taj meč počeli: Onana, Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko, Šene, De Jong, Zijeh, Van de Bek, Tadić i Dolberg.

Igrali su još Veltman, Sinkgraven, Magaljan.

Nijedan igrač iz te ekipe više nije u klubu.

To, za klub, ne bio toliki problem koliko jeste činjenica da adekvatne zamene nisu pronađene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu