Nova vest
Fudbal

Sreda, 14.12.2005.

19:55

Slučaj Bosman, deset godina kasnije

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Žan-Mark Bosman danas je ogorčen čovek, iako je njegovo ime poznato svima u fudbalskom svetu.

Petogodišju bitku pred sudom taj nižerazredni igrač je završio pobedom 15. decembra 1995. godine, a taj njegov trijumf značio je da fudbaleri imaju pravo da bez obeštećenja biraju novi klub kada im istekne ugovor sa starim. Takođe, time je ukinuto pravilo evropskih liga o ograničenju broja igrača iz drugih zemalja Evropske unije.

Sada je Bosman siguran da je više izgubio nego dobio.

"On je žrtvovao svoju karijeru zbog sudskog procesa, kako bi ostvario viši cilj, a sada vidi da su obeštećenja za transfere još tu, da se ponovo uvode kvote domaćih igrača i da su bogati klubovi još bogatiji, a siromašni – još siromašniji", izjavio je Bosmanov advokat Lik Mison.

Mison je postao poznat pošto je zastupao Bosmana i dobio slučaj pred Evropskim sudom pravde, najvišim pravnim telom u EU.

Bosman je odbio da dâ izjavu povodom 10-togodišnjice revolucionarne presude. Samo je rekao da je plan bio da ga izvuku iz senke za tu priliku, i vrate ga na marginu odmah zatim.

"Šta ja imam od toga?", pita se Bosman.

Tokom petogodišnjeg sudskog procesa mnogui su mu postavljali upravo to pitanje. Bosman nikada nije bio vrhunski fudbaler, ali je doveo u pitanje sistem transfera, pošto nije mogao da potpiše za klub koji je izabrao kada mu je ugovor sa Liježom istekao.

Pravo potpisivanja ugovora imali su samo klubovi, čak i kada igrači više nisu bili pod ugovorom. Zbog sudskog procesa, on je morao da se vrati da živi sa roditeljima, što je izazvalo probleme u braku.

Bosman tvrdi da mu je nuđeno 900.000 dolara da bi odustao od tužbe, ali je ponudu odbio.

Kada je 15. decembra 1995. godine, zajedno sa Misonom, dobio proces, Bosman je iz temelja potresao finansijske strukture profesionalnog fudbala, jer klubovi više nisu mogli da se oslone na prihode od transfera igrača kojima su istekli ugovori.

Bosman je sudski proces pokrenuo u 25. godini, na vrhuncu karijere. Godinu dana posle pobede na sudu penzionisao se, jr nije mogao da živi od novca koji je zarađivao u trećeligaškoj ekipi Vize. Sada živi od odštete zarađene na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu