Nova vest
Fudbal

Petak, 14.02.2003.

10:37

Umesto zlatnog – srebrni gol

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle propasti koncepcije “zlatnog gola”, koji je ukinut posle prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, UEFA je odlučila da za produžetke uvede novi sistem – “srebrni gol”.

Ovoga puta poenta je u tome da se meč neće završiti postignutim golom, već će se igrati do kraja polovine produžetka u kojoj je prvi gol postignut. To praktično znai da bi se u slučaju postizanja gola posle 105. minuta produžeci igrali do kraja. U slučaju nerešenog rezultata i posle 105 i posle 120 minuta usledili bi jedanaesterci.

UEFA ima najdublje iskustvo sa konceptom ”zlatnog gola”, budući da su oba evropska prvenstva od kada je pravilo uvedeno završena upravo na taj način (Birhof u meču Nemačka – Češka 1996. i Trezege u utakmici Francuska – Italija 2000.), a u oba meča su ti golovi obeležili preokret.

”Zlatni gol je odbačen prošle godine, ali problem koji donose penali na kraju meča i dalje stoji. Ideja UEFA je da se ”srebrni gol” prvi put primenjuje na Evropskom prvenstvu 2004. u Portugalu. Ukoliko na tom testu prođe, ”srebrni gol” bi mogao potom biti primenjen na svim takmičenjima u organizaciji FIFA i ostalih kontinentalnih konfederacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu