Nova vest
Košarka

Četvrtak, 08.09.2022.

13:30

Hrvatska verovatno "pobegla" od Srbije

Košarkaši Hrvatske savladali su Ukrajinu 90:85, u poslednjem kolu Grupe C Evrobasketa i verovatno izbegli duel sa Srbijom u osmini finala.

Izvor: B92

Autor:B92

Hrvatska verovatno
Foto: FIBA.com

Hrvati su teško izvojevanom pobedom poslali Italiju na četvrto mesto, što znači da će "orlovi", ukoliko savladaju Poljsku, igrati sa "azurima" u nokaut fazi.

U meču punom preokreta, "vatreni" su tek u poslednjih pet minuta serijom trojki Simona, Bogdanovića i Ramljaka "slomili" Ukrajince.

Predvodio ih je Bogdanović sa 27 poena (8/16 iz igre) i 7 skokova, a jedan od ključnih igrača u pobedi bio je Dominik Mavra koji je serijom krajem poluvremena doneo svom timu +12.

Mavra je meč završio sa 13 poena i 4 asistencije, 11 je postigao Krunoslav Simon uz dve presudne trojke, dok su po 10 dodali Karlo Matković i Ivica Zubac.

Ukrajinu je nosio Volodimir Gerun sa 21 poenom i 6 skokova, 16 je postigao Bogdan Bliznjuk uz 8 skokova i 4 asistencije, dok su Hrvati ograničili najboljeg igrača rivala Svjatoslava Mihailjuka na 14 (5/16).

Ceo meč u Milanu bio je manje-više ujednačena borba uz povremene serije oba tima. Prvi manji "beg" prave Hrvati dobrim otvaranjem druge četvrtine (30:21), ali se Ukrajinci brzo vraćaju preko Bliznjuka (32:29).

Tada se razigrao Mavra i serijom trojki uz sjajnu saradnju sa Matkovićem donosi Hrvatskoj 41:29. Međutim, Hrvati prave seriju faulova što omogućava Ukrajincima da smanje na tri poena zaostatka do poluvremena (45:42).

Usledio je potpuni egal u trećem periodu, Hrvati na kratko "beže" na 61:53, ali Pustovoj i Bobrov donose preokret Ukrajini za 67:65, da bi Bogdanović sa penala izjednačio pred poslednjih deset minuta.

Rasterećeni što neće izgubiti 18 razlike i biti četvrti, Ukrajinci sjajno otvaraju poslednju četvrtinu i stižu do 76:72 sredinom perioda. Tada je usledio "rafal" Hrvata sa distance, dve trojke Simona, po jedna Bogdanovića i Ramljaka za 86:79.

Nesportska Bogdanovića i dve greške Simona vraćaju Ukrajince u igru (85:83), ali Bogdanović sa dva uzastopna koša rešava meč i verovatno sprečava duel Srbije i Hrvatske u osmini finala (90:85).

Tok meča Hrvatska – Ukrajina mogli ste da pratite u LIVE BLOGU B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu