Utorak, 25.08.2009.

06:00

Prtljag nestaje i na CG aerodromima

Vrijeme godišnjih odmora i putovanja vezano je i za - kofere. No, prava je mora ako putnici stignu na odredište bez svog prtljaga. To se u svijetu događa čak 90.000 puta dnevno, a prtljag se najčešće gubi u tranzitu. Ako se kofer mora prebacivati iz jednog aviona u drugi, raste mogućnost da se nakon toga vaš prtljag više nikada ne pronađe. To se u Evropi događa svakodnevno, u prosjeku 10.000 puta, navodi Evropska komisija.

Izvor: Pobjeda

Izvor: B92

Default images

“Ukoliko Vaš prtljag nije stigao na odredište letom kojim ste putovali, molimo Vas da o tome odmah obavijestite službu traganja za prtljagom”! Svakako je ovo rečenica koju ne biste željeli da čujete, a još manje biste se radovali popunjavanju zapisnika nazvanog “Izvještaj o neregularnostima sa prljagom”. Značilo bi to da je vaš kofer krenuo nekim drugim putem, “pobjegao” od Vas.

Na aerodromima u svijetu svakog dana izgubi se oko 90 hiljada komada prtljaga. Ima mnogo uzroka za to, počev od ljudskog nemara, tehničkih grešaka, ali i kriminala. Pronađe se, ipak, većina stvari. U prošloj godini, 32,8 miliona komada prtljaga je zagubljeno u putu, a oko milion nikada nije pronađeno. Na svakih 1.000 putnika izgubljeno je 13 torbi (prošle zime), a gotovo polovina svih incidenata sa prtljagom odnosila se na putnike koji su presijedali tokom putovanja.

Mada se broj izgubljenog prtljaga smanjio za 20 procenata u odnosu na 2007. godinu, brojka od 90.000 svakodnevno prijavljenih izgubljenih kofera na aerodromima širom svijeta stvara glavobolje - kako putnicima, tako i avio kompanijama.

Potraga za prtljagom traje i po nekoliko mjeseci, u zavisnosti od aerodroma. Put do vlasnika, ipak, pronađe većina prtljaga. Nadoknadu u maksimalnoj visini od 1.100 eura mogu da očekuju oni putnici koji nijesu bili te sreće da pronađu svoje stvari. Novcem, međutim, ne mogu da se nadoknade pretprljeni stres i uspomene ostale u vašem koferu.

Direktorica Aerodroma Podgorica, Gorica Raičević, nam je za “Pobjedu nedjeljom” kazala da po dolasku na podgorički aerodrom, putnici, kojima je to krajnja destinacija, katkad dožive neprijatnost, zbog neprispijeća svog prtljaga. Svaka neregularnost, koja se odnosi na putnika i njegov prtljag, odgovornost je avio - prevozioca, a odgovornost za neprispjeli prtljag pripada zadnjem avio - prevoziocu, kojim se putnik prevezao do krajnje destinacije.

Raičević pojašnjava da razlozi neprispjeća prtljaga putniku mogu biti različiti, a najčešće se javljaju usljed tzv. ”OVERLOAD”-a. Naime, putnici koji u ljetnjim mjesecima dolaze sa prekookeanskih destinacija, koristeći neki od evropskih aerodroma kao transferni, dolaze u Crnu Goru sa znatno većom količinom prtljaga od uobičajene. Na evropskim aerodromima, sa kojih se obavljaju letovi prema Podgorici manjim tipovima vazduhoplova, zbog nedovoljnog kapaciteta bagažnih prostora, ostaje prtljag, bez mogućnosti da prati putnika na njegovom letu. Dešava se da sa jednog ovakvog leta desetine putnika ostanu bez svog prtljaga.

Za slučaj neprispijeća prtljaga, putnik se upućuje na lokalnu službu traganja avio - prevozioca, ako nije drugačije ugovoreno. Naime, prilikom sklapanja Ugovora o zemaljskom opsluživanju između avio - prevozioca i handling agenta, u ovom slučaju Aerodroma Podgorica, avio - kompanija prenosi obavezu traganja za neprispjelim prtljagom na handling agenta ili traganje obavlja sama.

-U slučaju da avio - kompanija sama obavlja traganje za neprispjelim prtljagom, aerodromska služba traganja nije uključena, te nije u mogućnosti blagovremeno informisati putnika o statusu njegovog prtljaga. Prilikom prispjeća prtljaga za kojim je traganje vršila avio - kompanija, aerodromska služba traganja isti smješta u magacin izgubljenog prtljaga i izdaje ga putniku u prisustvu carinskog službenika. U slučaju kada avio - kompanija ugovori ovu obavezu sa handling agentom, odnosno aerodromom, tada se ova vrsta usluge obavlja na način automatskog traganja za prtljagom putem tzv. “WORLD TRACER”-a, koji je u posjedu Aerodroma Crne Gore, a putnik se blagovremeno obavještava o prispijeću prtljaga, naglasila je direktorica podgoričkog aerodroma.

Osim za automatsko, neke avio - kompanije ugovaraju traganje za prtljagom na način ručne izrade zapisnika od strane aerodromske službe, koja elemente iz zapisnika prosljeđuje avio - kompaniji, ova obavlja traganje, a informacije o pronalasku prtljaga dostavlja aerodromskoj službi.

Tokom juna i jula, broj komada neprispjelog prtljaga po kompanijama izgleda ovako: “Jat Airways” 95 i 129, “Adria Airways” 10 i 12, “Malev Airlines” 10 i 17, “Austrian Airlines” 77 i 74, “Croatia Airlines” 0 i 18 i “Montenegro Airlines” 436 u junu i 2.036 u julu, zaključila je za “Pobjedu nedjeljom” direktorica podgoričkog aerodroma Gorica Raičević.

Najvjerovatnije da najveći broj transfernih, odnosno putnika sa prekookeanskih destinacija, koriste kroz Evropu za prevoz Montenegroerlajns kompaniju. To je ogromna količina, koja se nijednim narednim letom ne može prevesti osim kamionom, dodala je Raičević, komentarišući ogromno povećanje neprispjelog prtljaga naše nacionalne avio kompanije u junu i julu.

Inače, Udruženje svjetskih avio prevoznika sada radi na novom načinu obilježavanja prtljaga, koji će u budućnosti biti čipovan, baš kao i kućni ljubimci, pa će se, putem radio lokatora, lakše otkrivati položaj vaših stvari. Do tada dokumenta, ključeve, novac, za svaki slučaj uvijek nosite uz sebe, jer nikad nije izvjesno da li će se vaš kofer pojaviti na nekoj od pokretnih traka aerodroma širom svijeta.

Portparol Montenegroerlajnsa, Nenad Marković, izjavio je za “Pobjedu nedjeljom” da se ova kompanija svakog ljeta susreće sa ovim problemom. Za ljetnju sezonu karakterističan je povećan obim saobraćaja, kako na redovnim tako i na čarter destinacijama, kao i povećan broj putnika. Sve ovo neminovno znači i povećan broj putničkog prtljaga.

Marković nam pojašnjava da putnički prtljag najčešće “zastane” na frankfurtskom aerodromu, koji je najbolja konekcija za putnike. Putnici iz Amerike, koji presijedaju u Frankfurtu, najčešće se žale na izgubljeni prtljag.

Jedan od razloga je taj što vrlo često prekookeanski letovi kasne. U ovom slučaju - aerodromske službe frankfurtskog aerodroma nemaju vremena da sav prtljag prebace sa prekookeanskog leta na regionalni, u konkretnom slučaju na let Frankfurt – Podgorica - Tivat.

Montenegroerlajns je angažovao svoje zaposlene da budu na licu mjesta prilikom utovara prtljaga, da pomažu i organizuju prihvat i sortiranje što veće količine prtljaga.

-Svakako da prtljag koji eventualno nije dopremljen letom za koji je čekiran, u najkraćem mogućem roku, već sjutrašnjim letom, mora biti dopremljen u krajnje odredište putnika. Ukoliko ipak i to nije moguće, i ukoliko se radi o većoj količini, on zemaljskim transferom bude prebačen do tačke do koje je čekiran, dodao je portparol Montenegroerlajnsa.

-Kada je riječ o dopremljenom prtljagu koji eventulno kasni, on se doprema do tačke za koju je prethodno bio čekiran. Nadležne službe po ovom pitanju, prilikom prihvata, čine sve da u najkraćem mogućem roku obavijeste putnika o prispjelom prtljagu. Ove godine stigao nam je zahtjev od putnika sa sjevera Crne Gore, da im prispjeli prtljag bude isporučen na njihove adrese. Kompanija će uzeti ovaj zahtjev u razmatranje i javnost, a i sami putnici, će biti blagovremeno obaviješteni o ovoj odluci.

-Sa istim problemom se srijeću i sve druge svjetske avio - kompanije, a ono što u Montenegroerlajnsu želimo da istaknemo je da je ove godine pojava zakašnjelog prtljaga svedena na minimum, koji je bio u moći kompanije, zaključio je portparol naše nacionalne avio kompanije, Nenad Marković.

Greška, loša sreća ili kriminal

Komesar za transport Evropske unije, Antonio Tajani, kaže da je cifra od 10.000 dnevno izgubljenog prtljaga samo u EU apsolutno neprihvatljiva. A uzroka za taj fenomen je mnogo.

-Ili su u pitanju greške, ili jednostavno loša sreća, ili pak kriminal. Zaposleni u nekim aviokompanijama širom svijeta bili su i hapšeni zbog krađe ili neovlašćenog otvaranja prtljaga. Može doći i do pogrešnog očitavanja kodova i tako vaš kofer završi na drugom aerodromu. Ponekad i sami putnici ne napišu svoje podatke na prtljagu, objašnjava Tajani, a prenosi njemački Radio Dojče vele.

Posebna pravila za prekookeanske letove

-Za putnike sa vezanim kartama, koji dolaze sa teritorije SAD, Australije ili Azije, važe posebna pravila, u odnosu na putnike sa teritorije Evrope, istakao je portparol Montenegroerlajnsa Nenad Marković.

-Za njih važi tzv. "piece koncept». Ova pravila su donesena zbog razlike u standardima, koji važe za teritorije Amerike i Evrope. ”Piece koncept” pravilo propisuje da, bez obzira da li putuje biznis ili ekonomskom klasom, putnik ima pravo na dva komada prtljaga. Ukupne dimenzije pojedinačnog komada prtljaga ne smiju preći 158 centimetara, a maksimalna težina svakog od njih može biti 32 kilograma.

Centar za prtljag u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji Centar za prtljag koga niko ne traži. Centar otkupljuje prtljag koji nije našao svoje vlasnike. Na prodaju se stavljaju sve te stvari, a u njihovim ogromnim halama može se naći sve - od igle do, recimo, mrtvačkog sanduka, koga niko nije došao da pokupi poslije ljeta. Sanduk je inače bio prazan.

Ako svoj prtljag nijeste našli na aerodromu, naći ćete ga, možda, na Internetu. Pokretači sajta “Da li je ovo vaš prtljag” na aukcijama otkupljuju izgubljene kofere i fotografišu njihovu sadržinu, koju poslije objavljuju na sajtu.

U Podgorici servis za dostavu prtljaga na kućnu adresu

Avio - kompanije “Adria Airways”, “Croatia Airlines” i “Jat Airways”, ugovorile sa Aerodromom Podgorica automatski način traganja za prtljagom. Avio - kompanije “Austrian Airlines”, “Malev Airlines”, “B&H Airlines”, “Gromov Airlines”, ugovorile su ručni način izrade zapisnika, dok Montenegroerlajns vrši samo traganje za prtljagom svojih putnika, kaže direktorica Aerodroma Podgorica, Gorica Raičević.

-U Podgorici postoje servisi za dostavu prtljaga putniku na kućnu adresu, čije usluge koriste neki avio - prevozioci, što predstavlja način da se ublaži već nanesena šteta putniku, istakla je ona.

Čipove koristi 300 avio kompanija

World Tracer Servicesm, u saradnji sa IATA (International Air Transport Asociation), napravili su sistem za upravljanje i praćenje prtljaga u avio industriji. Sistem koristi 300 avio kompanija na preko 2.200 aerodroma. Sistem održava veliku svjetsku bazu podataka o informacijama o prtljazima i sadrži sofisticirani mehanizam “uparivanja”, zasnovan na eksternim i internim karakteristikama prtljaga.

Udruženje svjetskih avio – prevoznika razvija novi standard za obilježavanje prtljaga, u obliku RFD čipa. U čipovima će biti radio - lokatori, te bi se koferi lako pronalazili. Kako bi ubrzali potragu za koferima putnika, neke azijske avio - kompanije već su uvele obilježavanje prtljaga na ovaj način, istakao je Marković.

Dragan Cvijović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: