Četvrtak, 25.01.2024.

12:08

Otkrijte sve intrigantne priče o Fontani di Trevi

Jedan od najlepših gradova Evrope, Rim, pravi je muzej na otvorenom. Njegove ulice, trgovi, zgrade i parkovi prepuni su znamenitosti, atrakcija i istorije.

Izvor: putnikofer.hr

Otkrijte sve intrigantne priče o Fontani di Trevi
Foto: Shutterstock/AlexAnton

Da biste ih sve istinski upoznali trebalo bi vam i nekoliko nedelja. Međutim, i kraća poseta dovoljna je da se zaljubite u njegov šarm, arhitekturu, opuštenu atmosferu i prošlost koja se ovde, bukvalno, može opipati prstima, piše Putnikofer.hr.

A jedan od spomenika koji zaista vredi videti barem jednom u životu jeste slavna Fontana di Trevi, koja krije bezbroj intrigantnih zanimljivosti. Legenda kaže da ako ubacite novčić u Fontanu di Trevi, u Rim ćete se sigurno vratiti.

Upoznajmo bolje ovaj nenadmašni spomenik za koji zna ceo svet!

Najpoznatija fontana na svetu izgrađena je u 18. veku

Foto: Shutterstock/Catarina Belova
Fontana di Trevi verovatno je najpoznatija fontana na svetu i jedna od najznačajnijih znamenitosti italijanske prestonice. Istoričari smatraju da njeno ime potiče od latinske reči “trivium”, što znači tri ulice.

Prevod imena doslovno bi bio “fontana tri ulice”, što ima smisla jer ona zaista stoji na mestu na kojem se spajaju tri različite ulice.

U Rimu postoji više od 2000 fontana, ali ova je najveća i najraskošnija. Delo je italijanskog skulptora i arhitekte Nikole Salvija. Visoka je 26,3 i široka 49,15 metara, a pažnju privlači svojom neverovatnom lepotom i baroknim ukrasima i spomenicima.

Iako je na ovom mestu fontana jednostavnijeg oblika postojala već u 15. veku, Fontana di Trevi je izgrađena 300 godina kasnije, u 18. veku, po nalogu pape Klementa XII.

Lokacija nije odabrana slučajno. Upravo ovde se završava akvadukt Aqua Virgine, sagrađen 19. godine pre Hrista, koji doprema vodu iz dvadesetak kilometara udaljenog izvora.

Simbolika i priča iz spomenika kojima je ukrašena fontana

Foto: Shutterstoc/DFLC Prints
Kao i sva velika umetnička dela, svaki detalj Fontane di Trevi krije sopstvenu priču i pozadinu, a zajedno čine osmišljenu celinu zanimljivog koncepta. Centralna figura je Neptun, vladar mora, s njegove leve strane stoji kip koji simbolizuje obilje, a s desne zdravlje.

Neptunova kola vuku dva konja. Jedan je pitom, a drugi divlji, što simbolizuje ćudljivost i nepredvidivost mora.

Na prvom nivou lako je primetiti reljef jedne devojke, iza kojeg takođe stoji zanimljiva priča. To je devojčica koja je vojskovođi Marku Agripi pokazala izvor vode, te po kojoj je drevni vijadukt dobio ime.

Iznad glavnih kipova postoje i manje statue, koje simbolizuju plodnost zemlje.

U fontanu turisti svaki dan ubace oko 3.000 evra

Foto: Shutterstock/DFLC Prints
Danas je bacanje novčića u fontanu obavezan deo svake turističke posete. Procedura je ovakva: fontani treba okrenuti leđa, pa novčić baciti preko ramena u njenu vodu.

Jedna priča kaže da treba baciti dva, a druga čak tri novčića. U prvoj verziji, uz bačeni novčić treba poželeti želju, a drugi se baca za ponovni povratak u Rim.

Ako bacate tri novčića, onda im je značenje nešto drugačije. Prvi znači da ćete se vratiti u Rim, drugi da vas čeka romansa, a treći da ćete stupiti u brak. Veruje se da je ova tradicija u nekom obliku postojala još u rimsko doba, ali u novije vreme proslavio ju je stari američki film “Tri novčića u fontani”.

Ova zabavna tradicija važan je izvor prihoda za održavanje celog spomenika. Prema nekim izvorima, svaki se dan u fontanu ubaci oko 3.000 evra, odnosno 1.095.000 evra godišnje!

Novac se koristi za održavanje spomenika, a velik deo novca odlazi u ruke italijanskom "Karitasu" i brojnim drugim humanitarnim organizacijama. Fontana je, svakako, bila kulisa brojnim filmovima koji su snimani u Rimu, poput "Praznika u Rimu", "Dolce Vita" i brojnih drugih.

Najbolje vreme za obilazak je rano ujutru, pre nego što počne gužva

Foto: Shutterstock/Yasonya
Kad posećujete Rim, Fontanu di Trevi obavezno morate obići. Kako vam utisak tog prekrasnog mesta ne bi bio pokvaren, pripremite se za ogromne gužve. Možete ih izbeći jedino ako se probudite u zoru i obiđete fontanu uz izlazak sunca.

Ako je ipak posetite preko dana, pazite na džeparoše, koji vrebaju neoprezne i turiste zanesene lepotom fontane.

Ako imate vremena, pokušajte da ovo divno mesto posetite dvaput: jednom po dnevnom svetlu, i drugi put kad padne mrak. Detalje ćete bolje videti po danu, ali prekrasna je i osvetljena u večernjim i noćnim časovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: