Utorak, 31.08.2021.

10:26

Najmirniji deo hrvatske obale VIDEO

Zavratnica je sigurno jedna od najlepših uvala na hrvatskoj obali. Svojim izgledom podseća na norveške fjordove, samo minijaturne.

Izvor: TU Magazin

Najmirniji deo hrvatske obale VIDEO
Foto: Shutterstock/Ivica9

Zavratnica je u osnovi potopljena dolina koju je napravila bujica, a odlikuju je oštre kanjonske litice visoke skoro 100 metara.

Zbog svojih neverovatnih prirodnih vrednosti i lepote,1964. godine je proglašena zaštićenim krajolikom, a od 1981. godine je sastavni deo Parka prirode Velebit.

Početkom prošlog veka je napravljeno šetalište i svojevrsne terase u samom centru zaliva kako bi se sprečilo propadanje zbog obrušavanja kamenja koje izazivaju vodene bujice.

Pratioci izglasali: Ovo su najlepše plaže na hrvatskom delu Jadrana

Upravo zbog toga su na kaskadnim terasama zasađeni čempresi, borovi, smokve, i drugo drveće. Bez obzira što Zavratnica deluje neplodno, ovde se nalazi preko 130 biljnih vrsta od čega 100 autohtonih.
Foto: Shutterstock/This1Art
Zavratnicu takođe odlikuje kristalno čisto more koje privlači ronioce koji dolaze da posete olupinu broda koja odmara na oko 800 metara od plaže, na samo nekoliko metara dubine. Kad je vidljivost dobra, a more mirno, potopljeni ratni brod iz Drugog svetskog rata može se vrlo lako videti i sa kopna.

"Hrvatska, jedna od najlepših zemalja Evrope"

Do Zavratnice se može doći organizovanim turističkim brodićima, sopstvenim čamcima ili šetnjom od najbližeg mesta Jablanac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: