Ponedeljak, 10.04.2023.

09:56

Kuda za praznike? Najpopularniji dvorci u Vojvodini

Bliže se praznici i mnogi će svoj godišnji odmor iskoristiti da proputuju Srbijom ili inostranstvom. B92.net predlaže najpopularnije dvorce u Vojvodini.

Izvor: B92, Višnja Vasić

Kuda za praznike? Najpopularniji dvorci u Vojvodini
Foto: Profimedia

Gotovo da ne postoji mesto u Vojvodini u kojem prilikom šetnje ne možete da naletite na neki dvorac. Njih je u našoj zemlji mnogo, a preporuka je da se obiđu oni koji primaju posetioce. Nažalost, mnogi nisu u takvom stanju da u njih može da se uđe. Zvanični podaci o posećenosti ne postoje.

Prema registru turističke organizacije Vojvodine, dvoraca u Vojvodini je 39, a mi izdvajamo neke od najpopularnijih.

To su svakako: dvorac Fantast kod Bečeja, dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu, dvorac Kapetanovo u Starom Lecu, dvorac Damaskin u Hajdučici, kaštel Šulhof u Padeju, kaštel Ečka u Ečkoj, dvorac i park Dunđerski u Čelarevu.

Dvorac Fantast kod Bečeja

Na imanju od preko 2.600 jutara zemlje, dvorac je građen po inspiraciji samog vlasnika, bogatog veleposednika Bogdana Dunđerskog.

U njegovoj arhitekturi, njegovim temeljima, ležala je želja da bude lepotom dostojan dom onoj kojoj je namenjen.

U Fantastu svakako treba videti čuvenu ergelu koju je osnovao sam Bogdan Dunđerski i upravo po najslavnijem konju te ergele zamak je i dobio ime. Zatim, treba obavezno videti pomenutu crkvu, kapelu Bogdana Dunđerskog sa sjajnim ikonostasom Uroša Predića; prelepe vrtove oko zamka, malu farmu nojeva, Kaštel – mali zamak, kao i malo jezero.

Udaljenost je 14 km od Bečeja. Do zamka se veoma lako stiže i iz pravca Beograda preko Zrenjanina ili Novog Sada (oko 130 km), i iz pravca Novog Sada preko Bečeja (svega 65 km).

Dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu

U okviru kompleksa nalazi se, osim dva dvorca, upravna zgrada, tzv.kovačnica, konjušnica i žitni magacin. Muzej je okružen velelepnim parkom od 4,5 ha koji predstavlja prirodni spomenik retkih i zaštičenih biljnih vrsta.

Park u okviru veleposeda je i nekada predstavljao prvorazredno umetničko delo hortikulurne i vrtne umetnosti.

Manji dvorac, tzv. Stari dvorac je prizemna zgrada istog stila.

Dvorac Kapetanovo u Starom Lecu

Dvorac je sagradio ondašnji župan Botka Bela 1904. godine. Osnovna koncepcija zgrade određena je idejom srednjovekovnog zamka. Dvorac Kapetanovo se nalazi u ataru van svakog mesta na putu Zrenjanin–Vršac u blizini mesta Stari Lec. Ima dva ulaza, a oko njega je bio prostran park sa fontanom.

Kao pojava, Kapetanovo predstavlja redak primer "poljskih dvoraca". Položajem van naselja i arhitekturi primerenoj ovoj koncepciji, predstavlja izuzetno zanimljiv primer pseudosrednjovekovnog zamka.

Kuda za praznike? Mesta u Srbiji za svačiji džep

Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja i u fazi je renoviranja te još uvek nije otvoren za posetioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: