Ponedeljak, 10.04.2023.

09:46

Kuda za praznike: Vodopadi u Srbiji koji će vas ostaviti bez daha

Bliže se praznici i mnogi će svoj godišnji odmor iskoristiti da proputuju Srbijom ili inostranstvom. Srbija je zemlja koja obiluje prirodnim bogatstvima: Jezera, reke, planine, a vodopadi su takođe nešto što našoj zemlji nije nepoznanica.

Izvor: B92, Višnja Vasić

Kuda za praznike: Vodopadi u Srbiji koji će vas ostaviti bez daha
Foto: Profimedia

Iako možda nisu visoki nekoliko stotina metara, ušuškani u netaknutu prirodu, vodopadi Srbije imaju poseban šarm. Predstavljamo vam neke koje biste za praznike, ili možda za neke naredne vikende mogli da obiđete.

Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar.

Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, geolozi su ga otkrili tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije.

Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina, na stenovitom uzvišenju Sikolska reka stvorila je vodopad i ispod njega jezero.

Gostilje

U neposrednoj blizini Zlatibora, opkoljen bogatom bukovom i borovom šumom, nalazi se Gostiljski vodopad.

Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice.

Lisine

Zbog izuzetne lepote vodopad Lisine proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države.

Nalazi se u blizini Resavske pećine i Despotovca, a za razliku od većine, dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: