Utorak, 30.10.2018.

15:16

Svi misle da je Đeravica najviši vrh Prokletija, ali...

Nije im čuveni srpski geograf Jovan Cvijić bez razloga dao ime Prokletije. Surova i divlja priroda glavna je karakteristika planinskog masiva koji čini oko 40 odvojenih planina predstavljajući prirodnu granicu između Srbije, Crne Gore i Albanije.

Izvor: B92

Svi misle da je Đeravica najviši vrh Prokletija, ali...
Prokletije / thinkstock

Prostiru se od Mokre gore i Suve planine, preko Peći, Dečana, pa sve do Crne Gore i Albanije. Međutim, još su po nečemu jedinstvene Prokletije, pa su tako jedini planinski sistem u Evropi koji ima najveći broj glečera, što je i vidljivo na zupčastim i oštrim liticama. Osim normalnog reljefa (planine, kotline, rečne doline, terase i drugo) na Prokletijama se često javljaju specifični oblici reljefa sa izraženim kuriozitetnim i estetsko-dekorativnim svojstvima.

Ipak, Prokletije, koje se prostiru na 417 kilometara, izazov su i za najiskusnije planinare i avanturiste koji se i dalje u malom broju usuđuju da okriju njihovu lepotu. Stenu „Koplje“ je osvojilo samo par ekipa beogradskih alpinista.

Đeravica jeste najviši vrh, ali...

Prokletije / thinkstock
...u Srbiji. Iako se Đeravica (2.656 metara) smatra najvišim vrhom Prokletija, zapravo je najviši Jezerski vrh, koji se nalazi na teritoriji Albanije. Podjednako zanimljivi vrhovi za osvajanje su i Marjaš na 2.530 metara, Žuti kamen na 2.522 metra, Karanfil na 2.480 metara i Starac na visini od 2.426 metara. U samoj blizini Đeravice nalazi se Đeravičko jezero, koje je najveće od svih ledničkih jezera, u obliku zuba iz kojeg ističe reka Ribnik. Jezero dostiže najveću dubinu na samo 3,8 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

23 h

Podeli: