Petak, 02.10.2009.

06:20

Lajpcig, atrakcija istočne Nemačke

Lajpzig važi za jedan od najlepših i najdinamičnijih gradova Istočne Nemačke, a sa pola miliona stanovnika on je danas najveći grad savezne države Saksonije. Ime grada potiče od slovenske reči Lipsk, što “znači mesto gde rastu lipe”.

Izvor: B92

Izvor: B92

Default images

U najnovijoj istoriji Lajpcig je stekao svetsku slavu kao grad u kojem su 1989. započele Demonstracije ponedeljkom, najjači protesti za svrgavanje komunističkog režima u Istočnoj Nemačkoj.

Iako su saveznici žestoko bombardovali Lajpcig tokom Drugog svetskog rata, mnoge slavne građevine ostale su netaknute, među kojima atrakcije kao što su crkva Svetog Tomasa u kojoj je Johan Sebastijan Bah bio kantor, i Auerbahov podrum, kafana u koju je za vreme studija izlazio mladi Gete.

ATRAKCIJE

Stari grad je atrakcija sam za sebe – uske popločane ulice, kuće iz srednjeg veka, sijaset pabova i kafea, kao i mnoštvo malih prodavnica.

Altes Rathaus je nekadašnja gradska većnica sagrađena 1556. godine u renesansnom stilu, i danas je jedna od najvećih u Nemačkoj. Rathaus je kolosalna zgrada, duga oko 90 metara, sa ogromnim tornjem koji je proširen u 18. veku i doteran baroknim ukrasima. Danas je Stari Rathaus pretvoren u muzej, a najimpresivnija prostorija je ogromna banketna sala. Ulaz je 2,5 €.

Auerbach's Keller (Auerbahov podrum) je kafana koja postoji još iz perioda Srednjeg veka, a s obzirom da je otvoren još 1525. danas je jedna od najstarijih kafana u Nemačkoj. Auerbahov podrum slavu duguje najviše činjenici da je u njemu vino ispijao i sam majstor nemačke književnosti, Gete, koji ga je kasnije opisao u delu Faust I kao prvo mesto gde je Mefisto doveo Fausta. Kafana ima četiri ogromne prostorije, a na prvom spratu se nalazi Mefisto Bar

Thomaskirche (Crkva Svetog Tomasa) je luteranska crkva, najpoznatija po tome što je u njoj Johan Sebastian Bah radio kao kantor, i gde je na kraju sahranjen. Bah je u ovde bio direktor crkvenog hora od 1723. do svoje smrti 1750, a odmah pored crkve nalazi se njegova statua, podignuta 1908. U Lajpcigu je živeo još jedan poznati kompozitor, Feliks Mendlson, čija se statua takođe nalazi u neposrednoj blizini crkve, podignuta na 200. godišnjicu njegovog rođenja 2008.

Völkerschlachtdenkmal (Spomenik narodne bitke) je zaštitni znak Lajpciga i najveći spomenik u Evropi. Podignut je u spomen Lajpciške bitke iz 1813. tokom koje je Napoleon Bonaparta doživeo jedan od najtežih poraza – u bici je učestvovalo pola miliona vojnika, što je čini najvećom bitkom ikada do Prvog svetskog rata. Nakon ove bitke Napoleon se vratio u Francusku, sledeće godine je bio primoran da abdicira i ubrzo je poslat u Izgnanstvo na ostrvo Elbu. Spomenik je visok 90 metara, do vrha vodi 500 stepenika odakle se pruža spektakularan pogled.

Zoološki vrt u Lajpcigu jedan je od najboljih i najvećih u Nemačkoj. Nedavno je renoviran, a glavna atrakcija je deo za slonove sa novim bazenom koji je toliko dubok da slonovi mogu opušteno da rone. Ulaz za odrasle je 13 €.

KAKO STIĆI

Aerodrom Leipzig-Halle je drugi po veličini u Istočnoj Nemačkoj posle berlinskog Schönefelda, a na 50 km od Lajpciga je Altenburg-Nobitz.

Voz je odlična mada relativno skupa varijanta transporta u Nemačkoj, železnička stanica Leipzig Hauptbahnhof je sa 26 platformi najveća u Evropi. Pruge u Nemačkoj su brze su brze, a vozovi tačni – od Frankfurta treba 3.5h, od Minhena 4.5h, Hamburga oko 3h, a od Berlina nešto preko 60 minuta.

SMEŠTAJ

Central Globetrotter Hostel se nalazi u samom centru grada, 5 minuta hoda od železničke stanice. Spavanje u višekrevetnoj sobi je oko 13 € po osobi, a dvokrevetna soba je 44 € (22 € po osobi). Adresa: Kurt-Schumacher-Str. 41.

Hostel Sleepy Lion je u jugozapadnom delu centra, i nešto je dalji od železničke stanice nego prethodni, ali češće ima slobodnih soba. Cene su za nijansu više: spavanje u višekrevetnoj sobi je oko 15 € po osobi, a dvokrevetna soba je 44 € (22 € po osobi). Adresa: Kathe Kollwitz-Str. 3.

OKOLINA

Dresden se nalazi na samo 100 kilometara od Lajpciga, i jedan je od dragulja ovog dela Nemačke. Najbrži način da se obiđe Drezden, kao i u svim sličnim gradovima Evrope, jeste vožnja dvospratnim autobusima, koji za kartu od 15 do 25 evra vode turiste kroz najatraktivnije delove grada, uključujući i kvartove sa najlepšim vilama. Ali za one koji žele nešto alternativnije, u Drezdenu kao i u Berlinu, možete da se opredelite da obiđete grad koristeći usluge firme Trabi safari. Pošto dosta istočnih Nemaca trenutno prolazi kroz neku fazu "ostalgije", tj, nostalgije za starim dobrim danima komunizma kad je sve bilo "bolje", turistima se nudi obilazak Drezdena u konvoju trabanta kabrioleta. Cene su malo više nego za obilazak autobusom, ali za one sa "zapada", izgleda da je vožnja trabantom doživljaj vredan tih para. Malo njih sa strane znaju da za cenu od tri karte mogu i da kupe jednog i vozaju ga do mile volje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: