Subota, 27.06.2009.

07:00

Avinjon, papski grad

Grad fascinantne arhitekture, Avinjon je jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Francuskoj.

Izvor: B92

Izvor: B92

Default images

Opasan savršeno očuvanim zidinama dužine preko 4 km, Avinjon ima i masivnu srednjevekovnu tvrđavu, kao i čuvenu papsku palatu.

Avinjon je i grad sa univerzitetom, tako da je noćni život razvijen.

Avinjon se nalazi u unutrašnjosti, na jugu Francuske, na obali reke Rone, stotinak kilometara od Marseja i Azurne obale.

ATRAKCIJE

Pont d'Avignon (Avinjonski most) poznat i kao Le Pont Saint-Benezet najveća je atrakcija Avinjona, razrušeni most, koji je nekad povezivao Avinjon sa gradom preko puta Villeneuve-lès-Avignon. Sagrađen je u 12. veku, pre dolaska papa u grad, a glavni motiv je bio da se crkvenim vlastima omogući da obitavaju u Villeneuve-lès-Avignon-u, jer je Avinjon bio tada grad prljavštine i bezakonja. Od nekadašnja 22 luka mosta danas su ostala samo 4.

Palais des Papes (Papska palata) je najveća gotska građevina na svetu, sagrađena u 14. veku kada su pape iz korumpiranog Rima pobegle u Avinjon. Pape su Avinjonu ostale samo 70 godina (1305 – 1377), tako da je najveći deo blaga unutar palate iznet u više navrata nakon njihovog odlaska. Osim starih freski, u kolosalnim odajama palate nema gotovo ničeg drugog, ali građevina je spolja ekstremno impozantna.
Photo: cookipediachef / Flickr
Place de l'Horloge je najpoznatiji trg u gradu, okružen baštama odličnih restorana. Trgom dominira avinjonska opera.

Zidine su duge preko 4 km i podignute su kako bi se grad između ostalog sačuvao od kuge koje tada vladala, ali i čestih napada tokom srednjeg veka, dok je Avinjon pripadao papama, a ne Francuskoj. Šire područje Avinjona je u 14. veku imalo preko 200.000 stanovnika, dok je intra muros (unutar zidina) živelo oko 15.000.

Livrées su ekstravagantne palate koje su gradili bogati kardinali, a nalaze se i u samom Avinjonu, ali i s druge strane reke u mestu Villeneuve-lès-Avignon.

Crkve su bile ponos Avinjona za vreme papske države i nekad ih je bilo preko 100. Mnoge od njih danas imaju najrazličitije namene, i pretvorene su u prodavnice ili pozorišta.

Pozorišni festival se održava tokom tri nedelje u julu i grad je tada bukvalno krcat glumcima, muzičarima, i turistima. Po celom gradu se na različitim lokacijama održavaju nastupi, a glavne predstave su u Papskoj palati. Do skoro su gotovo sve predstave bile na francuskom jeziku, ali u poslednje vreme ih je sve više na engleskom.
Photo: RuTemple / Flickr
Istorijski centar čine uske krivudave ulice karakteristične za srednjevekovni grad, koje su danas pune kafea i restorana, kao i prelepih i zavučenih dvorišta.

KLIMA

Iako je poznat po notornom Mistralu, neprijatno hladnom, jakom i suvom vetru koji ne donosi kišu i duva duž reke Rone, Avinjon u principu ima prijatnu klimu sa blagim letima.

Prosečna temperatura u julu je oko 25 stepeni, a godišnje padne oko 700 mm kiše, otprilike koliko i u Beogradu.

ISTORIJA

Avinjon je mnogo stariji od papske države za koju se obično vezuje. Za vreme rimskog carstva bio je važna trgovačka luka na ušću dve reke, Rone i Durance (Dirans).

Rimske zidine danas se ne mogu videti, jer se nalaze nekoliko slojeva ispod današnjih ulica. Od rimskih ostataka turisti danas mogu da vide ruševine nekadašnjeg rimskog foruma, koji se nalazi zapadno od centra grada, između ulica Rue Racine i Rue Saint-Etienne.

KAKO STIĆI

Voz je najudobnija varijanta. Avinjon se nalazi na pruzi TGV-a (francuski brzi vozovi – train à grande vitesse) koja povezuje Pariz i Marsej, a vožnja od Pariza sa stanice Gare de Lyon traje oko 3 sata. Stanica TGV-a u Avinjonu se nalazi 2 km od centra grada, a do nje saobraćaju regularni gradski autobusi.

Avinjon je prugama odlično povezan i sa ostalim regionalnim centrima, Barselonom, Milanom, ili Ženevom.

SMEŠTAJ

Hotel de Blauvac je mali hotel sa samo 16 soba, smešten u zgradi iz 17. veka. Hotel ima 2 zvezdice i nalazi se na dva minuta hoda od Papske palate. U špicu sezone (od aprila do oktobra) dvokrevetna soba je oko 70 €, a van sezone oko 60 €. U julu, kada se održava pozorišni festival, sobe su skuplje za još 10 €. Adresa: 11, rue de la Bancasse; Tel: +33 (0) 490 863 411.

Mercure Pont d'Avignon nalazi se u mirnom delu grada, na pešačkoj distanci od Papske palate i Avinjonskog mosta. Dvokrevetne sobe u julu u špicu sezone su oko 100 €. Hotel ima i malu baštu. Adresa: Rue Ferruce; Tel: (04) 9080 9393.

Hotel Clarion Cloitre St Louis (4 zvezdice) smešten je u nekadašnjem klaustru iz 16. veka po kojem je i dobio ime. Većina soba je smeštena u novom delu zgrade, ali ako imate sreće možete da bukirate sobu u starom delu koji ima mnogo više šarma. Glavni adut ovog hotela je bazen, naročito tokom leta. Dvokrevetna soba u špicu sezone je od 110 €. Adresa: 20 rue du Portail Boquier; Tel: (04) 9027 5555.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: