Ponedeljak, 25.11.2013.

08:54

Kako se brinuti o starijoj mački?

Prvi znakovi mačje starosti pojavljuju se otprilike u desetoj godini života i primećuju se na krznu i očima.

Izvor: index.hr

Default images

Krzno postaje sve ređe, a oči se zamućuju, iako to kod mačaka uglavnom ne znači da će uskoro izgubiti vid. Mačke u starijem dobu često lošije vide i čuju, pa se nemojte čuditi ako ne reaguje odmah na vaš poziv.

Promene se vide i na zubima, koji počinju da dobijaju žute naslage, kvare se i proređuju. Mačke u poodmaklom dobu piju nešto više vode, manje su živahne i manje se kreću, a ponekad su i loše raspoložene, jer ih muče klasične staračke boljke poput bolova u zglobovima.

Ishrana sa manje masnoća

Starije mačke treba da jedu nešto lakšu i manje masnu hranu, jer preteška smeta radu njihovog probavnog trakta. Takođe je češće četkajte jer mačke, tokom samostalnog čišćenja lizanjem, progutaju mnogo dlaka koje u starijem dobu mogu lako izazvati zatvor.

Bilo bi dobro češće ih odvesti kod veterinara na pregled, i to na analizu mokraće i krvi, kako bi se ustanovila eventualna stanja koja se lako mogu rešiti manjim promenama u načinu života i ishrani. Ako ne želite da se zamarate pripremom drugačije hrane, u prodavnicama hrane za ljubimce postoji posebna hrana za starije mačke i mačke koje pate od određenih tegoba.

Foto: freedigitalphotos.net/Prasad Madaiah

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Podeli: