Kultura

Ponedeljak, 09.09.2013.

16:26

Vuk Drašković: Živimo u sudnici – ludnici

Roman “Tamo daleko”, novi književni učinak Vuka Draškovića, promovisan je 9. septembra u punoj sali “Terazije” beogradskog hotela “Moskva”.

Izvor: B92

Default images

Drašković je izjavio da će kao pisac biti zadovoljan "ukoliko čitaoci u tragediji porodice Maksimović prepoznaju tragediju i udes Srbije i srpskog naroda u 20. veku i ukolike uvide uzroke tog velikog sloma - državnog i nacionalnog, i zamisle se nad tim užasima".

On je ukazao da bi "na kraju 20. veka, posle svega što nam se dogodilo u poslednjoj deceniji tog veka, patriotska takozvana komanda srpskog naroda mogla da podnese samo ovakav raport, ako bi bio istinit.

“Nema više one velike države, raskomadana je, pretvorena u bantustane, izgubili smo oba balkanska, Prvi svetski rat i Kosovo, a uspeli smo i da sve velike saveznike s početka 20. veka okrenemo protiv Srbije”, kazao je on.
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ
"Kuća nam je pretvorena u ruševinu, mi smo pretvoreni u ruševinu, i danas, na početku 21. veka, mi živimo u sudnici-ludnici, nama vladaju vrači već 14 godina, drže se kamenog zakona, o tome je roman, i prisiljavaju Srbiju, ceo jedan narod da odbacuje stvarnost, teraju ga da fikciju prihvati kao stvarnost", rekao je Drašković.

Govoreći o romanu "Tamo daleko", književnica Ljiljana Šop je istakla da je autor ovom knjigom načinio korak dalje od "Doktora Arona", sa stanovišta produbljivanja i preispitivanja prostora književne imaginacije.

"Vuk Drašković se zapravo vrtoglavo, izazovnije nego što to može klasični realizam, približio i istorijskoj, i umetničkoj istini o nama, nekadašnjima i sadašnjima. Istovremeno, umnožio je i pitanja pred kojima nije mudro zatvarati oči i um, što i jeste cilj svakog respektabilnog književnog stvaralaštva", rekla je Ljiljana Šop.
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ
Direktor Lagune Dejan Papić izrazio je zadovoljstvo što je za svoj 15. rođendan ta kuća dobila poverenje Draškovića "jednog od najvećih pisaca, a i jedne od najvećih ličnosti novije srpske istorije".

"Novi roman Vuka Draškovića jedna je od ključnih knjiga za Lagunu u ovoj godini i njome otpočinjemo saradnju koja se sasvim sigurno neće na ovome završiti, a siguran sam da će se o samoj knjizi dugo pričati."

Vuk Drašković će u petak, 13. septembra, od 17 sati u knjižari Delfi u Knez Mihailovoj ulici 40, potpisivati svoj novi roman u izdanju Lagune "Tamo daleko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: