Kultura

Sreda, 05.11.2008.

00:22

Taksi do tamne strane

Aleks Gibni, SAD, 2007, 106’
engleski
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: petak, 7. novembar, 18:30

Izvor: B92

Default images

Nagrade i festivali
Oskar za najbolji dugometražni dokumentarni film 2008.
Nagrada Udruženja scenarista Amerike za najbolji scenario za dokumentarni film 2008.
Najbolji dugometražni dokumentarni film, Filmski festival Tribeka 2007.

Kritike
“Moćan. Jedan od zaista nezaobilaznih dokumentaraca ove decenije. Ostaće kao važan istorijski document.”
-A.O. Skot, Njujork Tajms

Sinopsis
Istražujući ubistvo nedužnog taksiste u bazi Bagram u Avganistanu, film iznosi na svetlo politiku zatočeništva i ispitivanja koja dozvoljava mučenje i poništavanje ljudskih prava. Ovaj uznemirujući i, često, brutalan film pruža najoštriji pregled revnosti Bušove administracije do sada, koja u svom vođenju “rata protiv terora” podriva suštinu vladavine zakona. Film postavlja ključno pitanje i odgovara na njega: šta se dešava kada nekolicina ljudi proširi izvršna ratna ovlašćenja podrivajući time same principe na kojima su zasnovane Sjedinjene Američke Države.

Koristeći izuzetne i nikad do sada viđene slike iz unutrašnjosti zatvora u Bagramu, Abu Graibu i Zalivu Gvantanamo, i intervjue sa bivšim zvaničnicima vlade, ispitivačima, čuvarima iz zatvora, reporterima i porodicama mučenih zarobljenika, film proučava širenje politike američkih vlasti prema mučenju, od tajnih uloga ključnih figura u administraciji sve do samih vojnika na terenu. Taksi do tamne strane čini da se zapitamo zašto je, pored toliko dokaza o neefikasnosti svireposti kao sredstva za dobijanje informacija, nastavljeno da se insistira na njenoj upotrebi? Da li se, stremeći ka tako nemilosrdnim merama, izgubila visoko moralna pozicija u ratu protiv terora i tako ugrozila sopstvena bezbednost? Još važnije, da li se kompromitovao lični osećaj čovečnosti, demokratske vrednosti i delotvornost jedne od vodećih nacija sveta?

Biografija
Aleks Gibni je prvu nominaciju za Oskara dobio za Enron: Najpametniji momci u prostoriji, koji je napisao, producirao i režirao. Film je bio veoma zapažen od strane kritičara i osvojio priznanje "Nezavisan duh" i nagradu Udruženja scenarista Amerike. Gibnijev potonji film Taksi do tamne strane, sniman u Avganistanu, Zalivu Gvantanamo i brojnim lokacijama u SAD, doživeo je svetsku premijeru na Filmskom festivalu Tribeka 2007, gde je i osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Izjava reditelja
“Ovaj film je posvećen mom ocu (novinaru i autoru Frenku Gibniju) – njegovom opravdanom besu i njegovom osećaju za mogućnosti. Zahvaljujući njemu, otkrio sam da pitanje ‘mučenja’ u suštini nije pitanje tehnike ispitivanja zatvorenika, već prave pandemije korupcije koja nastaje kada je vladavina zakona oslabljena. Naučio me je da je tortura poput virusa - širi se, mutira, pruža otpor na pokušaje da bude zaustavljen - i zaražava sve što mu se nađe na putu. Proganja psihu vojnika koji je primenjuje; korumpira zvaničnike koji skreću pogled; diskredituje podatke koji su na taj način stečeni; oslabljuje dokaze u potrazi za pravdom, jača despotsku crtu u onima koje zahvati izvesna patriotska groznica, a koji veruju da im je, zato što su ‘čista srca’, dozvoljeno da budu iznad zakona.”
- Aleks Gibni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: