Kultura

Ponedeljak, 22.11.2010.

11:21

Gorčin Stojanović: Svetla budućnost

Pozorišna sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu prema rečima Gorčina Stojanovića, umetničkog direktora startovala je veoma uspešno.

Izvor: Razgovarao: Mile Bijeliæ

Default images

Da li JDP i dalje gaji otvorenost, hrabrost i eksluzivnost u izboru tema i materijala za svoje predstave?
Da.

Koliko se repertoar JDP izmenio u odnosu na raniji period?
Ne znam koji period imate tačno u vidu. Repertoar nastaje na istim principima, a menja se u skladu sa mogućnostima i promenom duhovne klime, što je, valjda, normalno.

Koliko mladi umetnici dobijaju šansu da se iskažu na daskama JDP-a?
Veoma mnogo. To se može videti prostim uvidom u repertoar.

Ogroman broj poziva dobijate iz inostranstva za gostovanje predstava JDP. U narednom periodu koja gostovanja vas očekuju?
“Fedrina ljubav“ gostuje u Rimu i u Meksiku, “Drama o Mirjani“ na festivalu u Brčkom, “Mletački trgovac“ ide u Budimpeštu, “Rasprava u Bukurešt“... i to nije sve.

Krajem meseca u goste JDP dolazi Slovenački nacionalni teatar iz Maribora sa svojim predstavama. Koje i kakve su predstave u pitanju?
Tekst “Bliže“, Patrika Marbera, poznat je beogradskoj publici s obzirom da je naša predstava igrala celu deceniju. Reditelj mariborske predstave je Dino Mustafić. “Malograđanska svadba“, Bertolda Brehta, u režiji Mateje Koležnik, takođe je značajna predstava slovenačkog teatra. Na nedavnom završenom festivalu “Borštnikova srečanja“, slovenačkom pandanu Sterijinom pozorju, ove dve predstave zajedno su pokupile većinu nagrada, što glumačkih, što autorskih. Stižu, dakle, u dobar čas.

Da li će do kraja sezone JDP ugostiti još neke teatre na svojim pozorišnim daskama?
JDP gaji prinicp “otvorene kuće“ prema svim srpskim teatrima. Biće, dakle, redovnih gostovanja. A strana pozorišta stižu na proleće.

U svetu pozorišta dešavaju se ogromne promene. Koliko je naša publika spremna da prihvati te promene?
Dovoljno. Naša publike je senzibilna za novo, obrazovana, spremna na izazove.

Po vašem mišljenju kakav je odnos društva i države prema kulturi u Srbiji?
Jadan.

Kakva je budućnost pozorišta u Srbiji?
Svetla. Za razliku od budućosti Srbije u pozorištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: