Kultura

Sreda, 05.11.2008.

00:55

Glasajte za mene

Veijun Čen, Južna Afrika/Danska, 2007, 58'
mandarinski
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: subota, 8. novembar, 18:30

Izvor: B92

Default images

Nagrade i festivali
Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film, Silverdocs 2007.
Nominacija za Oskara 2008.
Nagrada studentskog žirija, Filmski festival One World u Pragu 2007.

Kritike
“U vremenu kada izvoz demokratije služi kao obrazloženje za rat, Glasajte za mene je obavezno štivo.”
– Roni Šajb, Varajeti

Sinopsis
Je li demokratija univerzalna vrednost koja odgovara ljudskoj prirodi? Da li izbori neizbežno vode ka manipulaciji? Glasajte za mene je portret društva i grada kroz jednu školu, decu u njoj i njihove porodice.

Vuhan je grad veličine Londona u centralnoj Kini u kom je reditelj Veijun Čen sproveo eksperiment u demokratiji. Učenici trećeg razreda osnovne škole Evergreen se prvi put susreću sa demokratijom tako što održavaju izbore za predsednika odeljenske zajednice. Osmogodišnjaci se takmiče jedni protiv drugih za cenjenu poziciju, podstaknuti i potpomognuti od strane nastavnika i ambicioznih roditelja.

Ovaj film je jedan od deset odabranih, kao deo projekta Zašto demokratija? u okviru kog su interpretacije demokratije deset filmskih stvaralaca iz celog sveta emitovane na 42 televizijske mreže u oktobru 2007. Više od 300 miliona gledalaca videlo je ove filmove.

Biografija
Veijun Čen je reditelj i producent dokumentarnih filmova. Živi u Vuhanu, Kina. Nakon što je diplomirao žurnalistiku na Univerzitetu Sičuan 1999. pridružio se odseku za dokumentarnu produkciju regionalne TV stanice u Vuhanu. Njegov prvi film, Moj život je moja filozofija, nominovan je za najbolji dokumentarac godine od strane Udruženja TV emitera Kine. 2003. je završio film Živeti je bolje nego umreti koji je nagrađen nagradama “Pibodi” i “Grirson”, kao i nagradom “Rudolf Vrba” na Festivalu One World u Pragu.

Izjava reditelja
“Kao građaninu Kine, demokratija za mene ostaje duboka i iskrena žudnja. U životu kineskog društva nema mnogo prilike za demokratsko delovanje. Zato su početne tačke svih mojih refleksija jednostavno bile ono što osećam u srcu da je ispravno i pravedno. Prostim rečima, demokratija ne bi trebalo da bude samo politički ili pravni sistem i ne bi trebalo da samo ima veze sa mogućnošću izbora i davanju glasa. Demokratija mora da sadrži dva dela: jedan su pravila i regulative koje su vezane za demokratske zakone; druga je učešće građana te zemlje u demokratskoj praksi. Stoga, potrebno je da se zapitamo: Šta je demokratija? Zašto demokratija? Ne samo da je potrebno posvetiti pažnju pravnoj zasnovanosti demokratskih zakona, već je neophodno i pažljivo istražiti potencijalne konflikte i konfuzije koje mogu nastati iz kulturnih odlika populacije i duha demokratije.”
- Veijun Čen

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: