Ponedeljak, 03.06.2013.

00:20

Dačić: Očekujemo datum, a ne svetlo

U Beogradu održana zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije. Potpisan sorazum o saradnji policija i memorandum o saradnji u oblasti zdravstva i nauke.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Nakon zajedničke sednice, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija očekuje da otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, a ne nikakvo zeleno svetlo ili uslove.

"Ukoliko Srbija ne dobije datum sada, kad je učinila ovoliko za ceo region, kada će onda? Mi smo uradili svoj deo posla, na EU je da li će to vrednovati ili ne", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Palati Srbija.

Srpski premijer je istakao da Srbiji "nije potrebna doza uspavljivanja koja bi zaobišla suštinsko pitanje da li će dobiti datum". On je naglasio da Srbija podržava sve zemlje regiona da uđu u EU i podvukao da Beograd i Skoplje imaju slične probleme na putu ka Uniji.

"Imamo slične probleme na putu ka EU. Oni su različiti po svom karakteru, ali suštinski to su posebni uslovi koji nisu bili postavljani drugim zemljama tokom evrointegracija", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao na to da se ne možemo žaliti na međunarodni poredak, jer je on takav kakav je, već da se možemo samo ujediniti na putu ka EU.

Balkan kao Skandinavija

Tanjug
Kada je reč o saradnji dve zemlje čiji su članovi vlade danas održali zajedničku sednicu, premijeri Srbije i Makedonije su se saglasili da dve zemlje pre svega treba da unapređuju ekonomsku saradnju, a Dačić je izneo inicijativu da se region ujedini oko zajedničkih interesa po modelu Skandinavije ili Baltičkih zemalja.

"Spremni smo i zainteresovani, radovali bismo se, ako bi bila prihvaćena inicijativa da se organizujemo u regionu, da sublimiramo interese poput Skandinavije i Baltičkih zemalja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gruevskim.

On je ocenio da dve zemlje treba još više da sarađuju u oblasti ekonomije, iako je trgovinska razmena dobra i iznosi oko 600 miliona evra.

"Ali, možemo još više da učinimo na objedinjavanju kapaciteta i zajedničkom nastupu na trećim tržištima", rekao je on.

Navodeći oblasti u kojima je saradnja moguća, on je posebno istakao infrastrukturu, završetak radova na Koridoru 10, izgradnja kraka Južnog toka ka Makedoniji i energetiku, dok u okviru bilateralnih odnosa Dačić značajan prostor za saradnju vidi u oblasti unutrašnjih poslova, odbrani...

Ocenivši da je današnja, prva zajednička sednica dve vlade, bila odlična prilika za razmenu informacija o aktuelnim pitanjima i situaciji u regionu, Gruevski je rekao da je to bio još jedan dokaz kvaliteta u odnosima, tradicionalnog prijateljstva i saradnje na planu evrointegracija.
Tanjug
Makedonski premijer je rekao i da činjenica da se sve zemlje regiona na putu ka EU suočavaju sa uslovima koji ranije drugima nisu postavljani i zaključio: "To nas ne obeshrabruje, ne demotiviše - naprotiv".

Dodao je i da uspešna reigonalna saradnja kroz razne inicijative predstavlja potvrdu da su Makedonija i Srbija opredeljene za evropeizaciju regiona, te zaključio da su dobri politički odnosi dve zemlje prava osnova za dalji razvoj ekonomske saradnje i saradnje u oblasti infrastrukture.

Na zajedničkoj sednici dve vlade, kako je naveo, bio je i konkrentih predloga za projekte u oblasti poljoprivrede, zdravstva u infrastrukture, a upitan da li ima podršku i albanskih ministara u makedonskoj vladi, imajući u vidu da nijedan od njih nije došao danas u Beograd, Gruevski je odgovorio potvrdno dodavši da se oni ne bave resorima i oblastima koje su bile u centru pažnje današnje sednice.

Dačić je primetio da su obe zemlje ispunile sve uslove za početak pristupnih pregovora, rekao da se danas razgovaralo i o drugim, otvorenim pitanjima te konstatovao da "moramo uložiti maksimalne napore da probleme koji postoje rešavamo na način primeren prijateljskim zemljama".

Najavljujući u narednom periodu aktiviranje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju, ali i rad Mešovite komisije za prava manjina, Dačić je dodao da će se "ovakve sednice održavati svake godine, a sledeća će biti održana u Makedoniji".

Delegacija Makedonije, na čelu s premijerom Nikolom Gruevskim, doputovala je jutros u Beograd. Odmah nakon prijema Gruevskog, održan je sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem. Gruevskog će primiti i predsednik Srbije u zgradi predsedništva, u 14 sati, najavila je danas pres služba.

Ministri spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, energetike, kao i prirodnih resursa i prostornog planiranja Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Milan Bačević razgovaraće sa zamenikom predsednika Vlade Makedonije zaduženim za ekonomska pitanja Vladimirom Peševskim, ministrom za informatičko društvo i administraciju Ivom Ivanovskim i zamenikom ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Stevom Temelkovskim.

Potpredsednik srpske vlade i ministar rada Jovan Krkobabić sastaće se sa makedonskim kolegom Dimom Spasovom, a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sa svojim kolegom Zoranom Stavreskim, koji je ujedno i zamenik predsednika makedonske vlade.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović razgovaraće sa ministrom zdravlja Makedonije Nikolom Todorovim, a biće održan i sastanak ministra poljoprivrede Srbije i Makedonije Gorana Kneževića i Ljupča Dimovskog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: