Ponedeljak, 26.08.2019.

14:41

Iranska vlada pod pristiskom zbog poteza Zarifa; Merkelova i Tramp imaju svoje mišljenje

Još se nisu smanjile tenzije nakon iznenadne posete ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa samitu G7 u Bijaricu.

Izvor: B92, Tanjug

Iranska vlada pod pristiskom zbog poteza Zarifa; Merkelova i Tramp imaju svoje mišljenje
EPA-EFE/ Abedin Taherkenareh

Iranska vlada je pod kritikom zbog iznenadne posete Zarifa, koga je u nedelju u Bijaric pozvao francuski predsednik Emanuel Makron, tokom samita G7.

Zarif se sastao s Makronom i s francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Ivom le Drijanom, kao i s predstavnicima Nemačke i Velike Britanije koje su potpisnice Međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine. Predsednik Irana Hasan Rohani branio je ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa od kritike zbog iznenadne posete

Tvrdo krilo iranskog režima je kritikovalo Zarifa, a Rohani odgovorio da je putovanje u Francusku bilo zbog mogućnosti dijaloga o rešavanju međunarodne krize oko iranskog nuklearnog programa.

"Mislim da bi trebalo da koristimo sve za služenje nacionalnim interesima", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila državna TV. "Ako treba da idem na sastanak koji će dovesti do prosperiteta u mojoj zemlji i rešiti probleme naroda, ne ustručavam se da odem", dodao je predsednik.

Rastuća napetost između Irana i Sjedinjenih Država dovela je do strahovanja od nekontrolisanog pogoršanja odnosa, do misterioznih napada na brodove u strateškom regionu Zaliva, obaranja bespilotnih letelica i zaplene tankera.

Mada je branio dijalog, predsednik Rohani je rekao da se zalaže za recipročnu upotrebu sile. "Ako zaplene naš brod negde (...), pregovaramo (...), a možemo i zapleniti njihov brod iz pravnih razloga", rekao je on. "Možemo raditi s obje ruke (...), rukom sile i rukom diplomatije", rekao je Rohani. "Moramo koristiti našu (...) vojnu i sigurnosnu silu, našu ekonomsku i kulturnu silu i našu političku silu. Moramo pregovarati, moramo naći rešenja, moramo smanjiti probleme". "Čak i ako su šanse za uspeh (...) 10 odsto, moramo težiti da idemo dalje", izjavio je predsednik Irana. Tramp ipak dao pristanak

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da je dao pristanak da iranskom ministru spoljnih poslova Muhamedu Džavadu Zarifu bude upućen poziv na samit G7 u Bijaricu, da je po tom pitanju postojalo jedinstvo lidera i negirao da je bio iznenađen ili ljut zbog njegovog dolaska.

Nije jasno kada je Makron uputio poziv Zarifu, ni kada je obavestio druge lidere da je šef iranske diplomatije na putu za Bijaric, a Tramp je rekao da je s Makronom direktno pričao o tome. "Rekao sam, ako želite to da uradite, to je u redu.Uopšte to ne smatram nepoštovanjem. Naročito kada me je pitao za pristanak", naveo je Tramp.

Tramp je dodao da su lideri članica G7 "manje-više došli do zajedničkog zaključka". "Glavni deo zaključka je da oni ne mogu da imaju nuklearno oružje", rekao je Tramp.

Taj zaključak su lideri velikih sila postigli odavno i on je svrha nuklearnog sporazuma iz 2015. godine o kojem su pregovori trajali godinama.

Makron i drugi lideri članica G7 protive se amerčkom povlačenju iz tog teško postignutog sporazuma i pokušavaju da ga spasu od tada. Tramp nije rekao da li se neko od članova američke delegacije u Bijaricu sastao sa Zarifom, koji je juče proveo pet sati u tom francuskom gradu.

Neke od novih američkih sankcija Iranu direktno pogađaju Zarifa. "To je sve veoma novo", kazao je američki predsednik.
Getty Images/ Sean Gallup
Merkelova: Još ne znamo ishod

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak da su lideri G7 napravili veliki iskorak u naporima da se izbegne eskalacija tenzija sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Svi lideri G7 ne samo što su se saglasili da Iran ne treba da poseduje nuklearno oružje, već i da su pregovori pravi put za postizanje cilja, istakla je Merkelova, dodajući da su SAD pozdravile evropske razgovore sa Iranom.

"Šta će biti ishod, koje će se mogućnosti otvoriti, ne možemo danas reći. Ali snažna volja da se razgovara je već veliki korak napred", rekla je Merkelova posle sastanka lidera G7 u Bijaricu

Nemačka kancelarka je navela da je svima u interesu mirno rešenje tog sukoba, ističući, međutim, da neće biti lako. AP prenosi da su novinari insistirali da Merkelova precizira na kakav tačno napredak misli, kao i da li je američki predsednik Donald Tramp spreman da povuče neki potez ka ublažavanju sankcija protiv Irana.

"U ovom trenutku ne mogu to da kažem. Ovde je stvorena atmosfera u kojoj su razgovori dobrodošli, u kojoj su razgovori između Evropljana i Irana, posebno Francuske i Irana dobrodošli. To se dešava u koordinaciji sa SAD, i to je već mnogo", odgovorila je nemačka kancelarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: