Ponedeljak, 02.10.2017.

14:56

Vučić sazvao hitne konsultacije "zbog Kosova i Katalonije"

Konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića završene su nakon dva sata rasprave.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić sazvao hitne konsultacije
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Vučić je sazvao konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije da je katalonski referendum nelegalan, ali da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti. -

Vučić je u Predsedništvo na konsultacije došao po završetku posebne sednice parlamenta, na kojoj se obratio grčki predsednik.

U zgradu na Andrićevom vencu su stigli predsednica vlade Ana Brnabić, veliki deo članova vlade i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na konsultacije su pozvani i predstavnici obaveštajnih i bezbednosnih agencija.

Evropska komisija je referendum o nezavisnosti Katalonije proglasila neustavnim i tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi".

Navedeno je da je tako jer je ”Španija država članica” Evropske unije.

”Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Vučić je potom naveo da, kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcepljenje može i bez referenduma.

Katalonska vlada saopštila je ranije da je 90,9 odsto građana izašlih na referendum o nezavisnosti zaokružilo opciju "da".

Prethodno je premijer Karles Pudždemon proglasio pobedu opcije za nezavisnost. Istakao je da je napravljen put za jednoglasno proglašenje nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: