Četvrtak, 18.05.2006.

15:21

Tadić sumnja u dodelu frekvencija

Predsednik Srbije sumnja da je pri dodeli nacionalnih TV frekvencija sve bilo u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta

Default images

Boris Tadić sumnja da je to bilo u skladu i sa evropskim standardima uvođenja reda u medijsku sferu. Inače, juče je sumnju u fer dodelu frekvencija u Srbiji pokazala i članica Evropskog parlamenta i predsednica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Tadić je razgovarao sa predstavnicima 12 saveta nacionalnih manjina o problemima nacionalnih zajednica u oblasti javnog informisanja.

Predstavnici saveta upozorili su da u novopostavljenim upravnim i programskim odborima javnih servisa Srbije i Vojvodine nema predstavnika nacionalnih manjina. Oni su naveli da zbog toga ne mogu da ostvaruju svoja zakonska prava niti interese nacionalnih zajednica u oblasti javnog informisanja. Predstavnici saveta boje se da njihova prava neće biti poštovana ni prilikom dodele frekvencija lokalnim manjinskim medijima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Tadić i predstavnici nacionalnih saveta dogovorili su se da se ubuduće sastaju na svaka tri meseca.

BK TV tuži

Predstavnici BK televizije ocenili su da je neadekvatna dokumentacija koju su televizije Košava i Hepi, kao i TV Avala, podnele na konkursu za dodelu nacionalnih frekvencija. BK televizija je saopštila da su podneli krivične prijave protiv svih članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika BK TV Miodrag Popov kazao je da su oni imali uvid u tu dokumentaciju, koja, prema njegovim rečima, pokazuje da te TV stanice "nemaju kapaciteta ni kvaliteta" za nacionalnu frekvenciju. On je ponovio da je "strašno i apsurdno" to što je nacionalnu frekvenciju dobile TV stanica koje je po gledanosti na 26. mestu i TV stanica čija je gledanost samo 0,9 odsto.

Glavni i odgovorni urednik BK televizije Milomir Marić kazao je da su krivične prijave protiv članova Saveta RRA podnete zbog "nelegitimnosti i obmane" prilikom dodele nacionalnih frekvencija i naveo da će se BK TV pravnim putem boriti do kraja. Marić je istakao da je BK TV izašla iz finansijske blokada u kojoj je bila zbog, kako je naveo, svojih kreditnih jemaca koji su bili u dugovima.

BK televiziji, odlukom Saveta RRA, nije dodeljena nacionalna frekvencija, a RRA je BK TV 26. aprila ukinula i emitovanje programa na 30 dana zbog, kako su tada naveli, kršenja Zakona o radio-difuziji i vršenja pritiska na to telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: