Svet

Subota, 27.01.2024.

14:36

Vreme ističe. Oglasili se Rusi: Spremni smo; A EU?

Rusija je spremna da pregovara sa Evropskom unijom o isporuci prirodnog gasa pošto ugovor o tranzitu sa Ukrajinom ističe krajem 2024. godine.

Izvor: B92.net

Vreme ističe. Oglasili se Rusi: Spremni smo; A EU?
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

To je danas izjavio potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi Rojters.

Prema petogodišnjem sporazumu dogovorenom između Moskve i Kijeva 2019. godine, Rusija izvozi gas u Evropu preko Ukrajine i plaća Ukrajini korišćenje njene mreže gasovoda.

Aranžman je nastavljen uprkos početku sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, iako su isporuke ruskog gasa u Evropu od tada naglo pale.

Ranije ove nedelje, različiti mediji su citirali ukrajinsku vladu koja je tvrdila da Kijev neće tražiti pregovore sa Moskvom o mogućnosti produženja sporazuma o tranzitu gasa.

"Ako druga strana želi, spremni smo da razgovaramo. Za sada nismo primetili takvu želju", rekao je Novak, prenela je agencija RIA Novosti.

Zvaničnik Evropske unije u petak je odbio da spekuliše o tome da li će sporazum o tranzitu sa Ukrajinom biti produžen posle kraja 2024. godine, ali je rekao da blok procenjuje sve scenarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: