Svet

Sreda, 24.01.2024.

19:44

Otvaraju prvu ovakvu prodavnicu: "Kupovaće samo povlašćeni"

Saudijska Arabija se sprema da otvori svoju prvu prodavnicu alkohola u Rijadu koja će biti namenjena isključivo nemuslimanskim diplomatama.

Izvor: Biznis.rs

Otvaraju prvu ovakvu prodavnicu:
Foto: shutterstock, Ground Picture

Kupci će morati da se registruju preko mobilne aplikacije, dobiju šifru za odobrenje od Ministarstva spoljnih poslova i da poštuju mesečne kvote pri kupovini, navodi se u dokumentu, u koji je Rojters imao uvid.

Ovaj potez je prekretnica u naporima kraljevstva, koje predvodi saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, da otvori ultrakonzervativnu muslimansku zemlju za turizam i poslovanje, jer je konzumiranje alkohola zabranjeno u islamu.

To je takođe deo širih planova poznatih kao Vizija 2030, za izgradnju postnaftne ekonomije.

Nova prodavnica biće smeštena u Diplomatskoj četvrti Rijada, kvartu u kome borave ambasadori i diplomate, i ova novina biće "strogo ograničena" na nemuslimane, navodi se u dokumentu.

Nejasno je da li će drugi nemuslimani imati pristup prodavnici. Milioni iseljenika žive u Saudijskoj Arabiji, ali većina njih su muslimanski radnici iz Azije i Egipta.

Izvor upoznat sa planovima rekao je da se očekuje da će prodavnica biti otvorena za nekoliko nedelja.

Vizija 2030. takođe uključuje razvoj lokalne industrije i logističkih centara, a njen cilj je otvaranje stotina hiljada radnih mesta za saudijske državljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: