Svet

Sreda, 13.12.2023.

09:25

Srbima omiljeni proizvođač sapuna i krema pod istragom

Proizvođač sapuna i krema Dove i proizvođač Hellmann’s majoneza Unilever pod istragom su zbog tvrdnji da su neki proizvodi ekološki.

Izvor: Poslovni dnevnik

Srbima omiljeni proizvođač sapuna i krema pod istragom
Ilustracija: Shutterstock/Yauheniya Julia

Uprava za tržišno nadmetanje i tržište (CMA) saopštila je da Unilever možda preuveličava koliko su neki njegovi proizvodi "zeleni", što bi kupce moglo dovesti u zabludu, prenosi Poslovni dnevnik.

Unilever proizvodi poznate brendove poput sredstava za čišćenje Cif, sapuna Dove i dezodoransa Lynx. Objavio je da je “iznenađen i razočaran” objavom i opovrgao da su njegove tvrdnje "na bilo koji način obmanjujuće".

Međutim, CMA je saopštio da određene izjave i jezik koje Unilever koristi na nekim proizvodima “izgledaju nejasno i uopšteno” i “kupce mogu dovesti u zabludu”.

Takođe je naveo da su neki sastojci proizvoda na ambalaži predstavljeni tako da preuveličavaju koliko su prirodni, što je poznato pod nazivom “korporacijski greenwashing”.

CMA smatra da Unileverovo korišćenje boja i slika poput zelenog lišća može da zabrinjava, jer kupci mogu preceniti ekološku prihvatljivost proizvoda.

“Sve više i više ljudi pokušava doprineti zaštiti okoline, ali brinemo da su mnogi zavedeni takozvanim ‘zelenim’ proizvodima koji baš i nisu onakvi kakvim se predstavljaju”, rekla je šefica CMA-a Sara Kardvel. “Dosad su dokazi koje smo videli izazvali zabrinutost da Unilever određene proizvode neprimereno predstavlja kao ekološki prihvatljive“, dodala je.

Taj potez dolazi u sklopu šire istrage ekoloških tvrdnji u oglašavanju roba poput toaletnih potrepština, proizvodi za čišćenje, hrane i pića. Kupci su prošle godine potrošili više od 130 milijardi funti na potrepštine za domaćinstvo, uključujući hranu i piće, proizvode za čišćenje i predmete za osobnu njegu, objavio je početkom godine CMA.

Značajan broj ih se prodaje kao „zeleni“ ili ekološki prihvatljivi, uključujući do 91 posto svih proizvoda za pranje posuđa i 100 posto toaletnih proizvoda, prema podacima CMA.

Unilever je naveo da je predan objavljivanju odgovornih tvrdnji koje su “transparentne i jasne”. “Nastavićemo da sarađujemo s CMA-om i u potpunosti udovoljavamo daljnjim zahtevima za informacijama”, dodao je portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

1 d

Podeli: