Svet

Utorak, 05.12.2023.

09:13

Bitka koju Rusija gubi

Borba protiv inflacije u Rusiji još nije donela veće rezultate.

Izvor: SEEbiz / RTV Slovenije

Bitka koju Rusija gubi
Foto: Profimedia - Planetpix Alamy Live News

Ruska centralna banka je u oktobru podigla ključnu kamatnu stopu za dva postotna boda na 15 posto, što je četvrto povećanje u poslednjih nekoliko meseci.

Prema predviđanjima centralne banke, inflacija će iznositi 7,5 posto, a nije isključeno da će banka do kraja godine ponovo podići ključnu kamatnu stopu.

U ruskoj centralnoj banci priznaju da još nisu uspeli da ukrote inflaciju, cene hrane znatno su više u odnosu na prošlu godinu, što ističu i potrošači.

Ako ste ranije za hiljadu rubalja mogli da kupite dovoljno hrane za tri ili četiri dana, sada hiljadu rubalja, što je oko 11 evra, ne znači ništa. S ovim novcem možete kupiti mleko, jogurt, hleb i ništa drugo, rekla je majka dvoje dece Darja.

Pre dve nedelje Duma je odobrila budžet za iduću godinu koji iznosi 375 milijardi evra. Gotovo trećina proračuna izdvojena je za vojsku, u poređenju s ovom godinom, ruski vojni izdaci će iduće godine porasti za 68 posto.

"Problem inflacije ne može da se reši u ratnim uslovima, kada se za vojno-industrijski kompleks izdvajaju neograničene količine novca", rekao je ekonomista Maksim Blant.

Prema predviđanjima centralne banke, inflacija će na kraju godine iznositi 7,5 posto, a dogodine bi trebalo da se smanji na četiri posto. Neki analitičari ističu i problem nedostatka radne snage. Prema proračunima konsultantske kompanije Jakov i partneri, Rusiji će do 2030. godine, ako se ništa ne preduzme, nedostajati između dva i četiri miliona radnika, prenosi Seebiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: