Svet

Ponedeljak, 04.12.2023.

10:47

Britanskoj vojsci nedostaje 17 milijardi funti

Britanske oružane snage suočavaju se sa nedostatkom sredstava za opremu u iznosu od 17 milijardi funti (21,6 milijardi dolara) u narednih 10 godina.

Izvor: Tanjug

Britanskoj vojsci nedostaje 17 milijardi funti
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

To je saopštila danas britanska Nacionalna služba za reviziju (NAO) koja je nadzorno telo za javnu potrošnju.

NAO je istakao da će procenjeni troškovi za novo naoružanje i opremu iznositi 305,5 milijardi funti za period od 2023. do 2033. godine, što je za 16,9 milijardi funti više od predviđenog budžeta i predstavlja najveći deficit od prvog izveštaja toga tela 2012. godine.

NAO je istakao da se britanski troškovi za odbranu povećavaju zbog rastućih troškova predviđenih nuklearnim i pomorskim programima, preneo je Rojters.

Rat u Ukrajini je izazvao povećanje vojnih troškova širom Evrope, a Velika Britanija je isporučila veliku vojnu pomoć Kijevu.

Britanska vlada povećala je izdvajanja za odbranu za dodatnih pet milijardi funti ranije ove godine na oko 2,25 odsto BDP-a ove i naredne godine u odnosu na prethodnih dva odsto.

"Ministarstvo odbrane priznaje da za njegov plan za nabavku vojne opreme za period od 2023. do 2033. nema sredstava", rekao je šef NAO-a Garet Dejvis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: