Svet

Ponedeljak, 25.09.2023.

10:12

Zapadne sankcije Rusiji razvile vrlo unosan biznis?

Od početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija ruskim institucijama, kompanijama i osobama, razvio se na Zapadu poseban oblik unosnih poslova.

Izvor: tportal, večernji list

Zapadne sankcije Rusiji razvile vrlo unosan biznis?
EPA/ROMAN PILIPEY

Sve više zapadnih diplomata i medija poslednjih nedelja upozorava na razgranatu mrežu lobista, pravnika, poslovnih ljudi i pojedinih vlada koje pomažu ruskim oligarsima i kompanijama u izbegavanju sankcija, izvlačenju i pranju novca iz Rusije, kao i ulaganju tog kapitala na Zapadu. Poseban oblik tog visokoprofitabilnog biznisa je lobiranje da se pojedini ruski oligarsi skinu sa lista sankcija, prenosi tportal.

Vol strit žurnal nedavno je objavio da američke, britanske i evropske diplomate zajednički nameravaju da upozore Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog intenzivne trgovine s Rusijom i omogućavanja izlaza ruskom kapitalu. Emirati nisu uveli sankcije Rusiji, što ih stavlja pod veliki diplomatski pritisak, posebno SAD-a.

Fajnenšel tajms piše da se UAE od početka rata pokazao kao omiljena destinacija za sklanjanje ruskog bogatstva. Navodi se kako su od početka rata u Emirate doselile desetine hiljada Rusa, koji tamo otvaraju kompanije i kupuju nekretnine, što izaziva sumnju da se iza dela ovih investicija nalaze sankcionirani ruski oligarsi.

O rastu razmene kapitala između Rusije i UAE nakon uvođenja sankcija govori podatak kako je u godinu dana nakon sukoba Rusije i Ukrajine, UAE uvezla 4 milijarde dolara ruskog zlata, dok je u 2021. uvezla samo 61 milion.

U isto vreme ta arapska zemlja je utrostručila uvoz ruske nafte na 60 miliona barela, koju potom preprodaje ili prerađuje. Zapad je posebno zabrinut jer se pribojava da zapadna visokotehnološka roba, poput mikročipova i drugih elektroničkih komponenti, preko Emirata pronalazi svoj put do Rusije.

Dok se lista sankcioniranih osoba i kompanija bliskih Poutinovom režimu proširuje, sve je više onih koje sankcije počinju da žuljaju. Stoga se sve više ulaže u lobiranje da se sklone sa lista sankcija. Naravno, u pozadini je pokušaj održavanja dobro uhodanih biznisa i trgovinskih odnosa, piše novinar Večernjeg lista Mislav Šimatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: