Svet

Ponedeljak, 25.09.2023.

09:12

"Dolar gubi"

Dolar gubi status glavnog instrumenta plaćanja u svetskoj trrgovini, veruje venecuelanski ministar spoljnih poslova.

Izvor: Politika

Foto: shutterstock, rafastockbr

Američki dolar se danas koristi kao sredstvo prinude protiv drugih zemalja, ali će vrlo brzo prestati da bude jedina opcija za trgovinu u svetu, izjavio je ministar spoljnih poslova te latinoameričke zemlje Ivan Gil Pinto u intervjuu za RIA novosti.

"Verujem da ćemo vrlo brzo videti nove opcije u svetskoj trgovini i da će hegemonija dolara izgubiti tlo pod nogama, što svi želimo, jer se danas dolar koristi kao oružje prinude prema zemljama, a ova ravnoteža, ova korpa valuta koja se sada stvara za svetsku trgovinu biće veoma pozitivna, upravo da bi se dala stabilnost svim našim zemljama", rekao je Pinto na marginama nedelje na visokom nivou Generalne skupštine UN.

Kako veruje venecuelanski ministar, formiranje novog svetskog poretka neminovno će doprineti tome da američka valuta izgubi status glavnog instrumenta u svetskoj trgovini.

"To vidimo svakog dana, robama kao što je energija se sve više trguje u valutama koje nisu dolar, roba kao što je hrana je slučaj sa latinoameričkim prehrambenim silama kao što su Brazil i Argentina, koje sve više trguju svojim proizvodima u drugim valutama", objasnio je šef Ministarstva spoljnih poslova te latinoameričke zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: