Svet

Subota, 23.09.2023.

14:36

Nezaposlenost u Nemačkoj na rekordnom nivou

Broj nezaposlenih u Nemačkoj će se ove godine u proseku povećati za 190.000 u odnosu na prethodnu godinu, prognozira Institut za istraživanje tržišta rada IAB.

Izvor: Capital

Nezaposlenost u Nemačkoj na rekordnom nivou
Ilustracija, foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Uzroci povećanja su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slaba inostrana potražnja.

Ti faktori su usporili privredni razvoj, objavio je institut u petak. Savezna agencija za rad izvestila je o 2,7 miliona nezaposlenih u avgustu, prenosi Capital.

“Ekonomski pad zahvatio je Nemačku. Primetan je i na tržištu rada, ali se relativno dobro drži u odnosu na slabu privredu”, rekao je Enco Veber iz IAB-a.

Međutim, izazovi su veliki – na primer nedostatak radnika u Nemačkoj, posebno onih kvalifikovanih za određene poslove, ali i pitanja poput podsticanja ulaganja i razvoja infrastrukture.

„Zato je potreban opsežan program transformacije“, rekao je Veber.

Predviđa se da će sledeće godine biti još 60 hiljada nezaposlenih.

“Mogućnosti zapošljavanja za one koji ne rade trenutno su manje nego tokom pandemije”, rekli su istraživači.

Dugotrajna nezaposlenost u Nemačkoj znatno je iznad one koja je bila pre globalne zaraze.

Bez obzira na to, broj stalno zaposlenih će rasti: za 2023. IAB očekuje relativno skroman porast od 250.000, na 34,76 miliona. No, ako se prognoza obistini, povećanje će biti upola manje nego 2022. godine.

Stručnjaci IAB-a očekuju da će BDP ove godine pasti 0,6 odsto, a iduće godine porasti 1,1 odsto. No, preduslov za više posla u Nemačkoj je smanjenje inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

19 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: