Svet

Petak, 22.09.2023.

14:28

Novi dogovor Ukrajine i SAD: Uključeno 2.000 američkih odbrambenih kompanija

Ukrajina i SAD dogovorili su se da će pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja koja će omogućiti Kijevu da proizvodi sisteme protivvazdušne odbrane.

Izvor: Jutarnji list

Novi dogovor Ukrajine i SAD: Uključeno 2.000 američkih odbrambenih kompanija
Ilustracija: Shutterstock/Victority

To je rekao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sumirajući boravak u SAD-u, prenosi Jutarnji list.

U dnevnom obraćanju Ukrajincima, Zelenski je rekao da će taj dugoročni sporazum stvoriti nova radna mesta i industrijsku bazu u Ukrajini čiju je ekonomiju razorio rat s Rusijom.

"Zajednička proizvodnja u odbrambenom sektoru sa SAD-om je istorijska stvar", rekao je.

Zelenski je dodao da je ministarstvo strateških industrija potpisalo ugovore s tri udruženja koje okupljaju 2.000 američkih odbrambenih kompanija.

Ukrajina jako zavisi od zapadne vojne pomoći. Da bi se ona smanjila, Zelenski je rekao da sa svojim timom radi na reformi domaće vojne industrije kako bi se lokalni proizvođači modernizovali i ubrzala isporuka naoružanja na bojište.

Zelenski je ranije najavio da će se u Kijevu održati međunarodni forum proizvođača oružja iz više od 20 zemalja.

Ukrajina već ima nekoliko zajedničkih projekata s evropskim proizvođačima za popravku ukrajinskih tenkova i takođe razvija sopstvenu proizvodnju dronova i raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: