Svet

Ponedeljak, 13.03.2023.

13:46

Štrajk medicinskog osoblja: Gore plate od barmena FOTO/VIDEO

Hiljade mlađih lekara u Britaniji počele su u ponedeljak trodnevni štrajk jer neki zarađuju manje po satu od barmena.

Izvor: Telegram.hr

Štrajk medicinskog osoblja: Gore plate od barmena FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Ovo je najnoviji štrajk u koji je uključeno osoblje britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), nakon što su medicinske sestre, bolničari i drugi radnici već zatražili povećanje plata koje bolje odražava dvocifren nivo inflacije, prenosi Telegram.

NHS će dati prioritet hitnoj nezi tokom štrajka jer bi mogli biti ugroženi rutinski pregledi, operacije pa čak i neki hitni tretmani lečenja raka, rekao je medicinski direktor NHS-a Engleske Stiven Povis.

"Blisko sarađujemo u NHS-u kako bismo bili sigurni da neće biti pogođene usluge hitne pomoći. Ali biće to teška tri dana i biće prilično izazovno", rekao je.

Mlađi lekari u Britaniji su kvalifikovani lekari, često s nekoliko godina iskustva, koji rade pod vođstvom starijih lekara i predstavljaju gotovo polovinu medicinske radne snage u zemlji. Njihov sindikat Britiš medikal asosiejšen (BMA) kaže da početna plata za mlađe lekare zna da bude tek 14,09 funti (oko 16 evra) po satu, što je jedan peni manje od najviše plate barmena u britanskom lancu kafića Pret a Manger.

Premijer Riši Sunak pod pritiskom je da pomogne da zaustavi štrajkove zdravstvenih radnika, što takođe ugrožava jedan od njegovih glavnih prioriteta smanjenja dugih lista čekanja na lečenje.

Ministar zdravstva Stiv Barkli u petak je pozvao sindikat BMA na službene pregovore o platama. Širi talas štrajkova u Britaniji, sa stotinama hiljada radnika u javnom sektoru, odvija se u vreme pritiska na javne finansije i dok se Sunakova vlada priprema da predstavi budžet u sredu.
EPA-EFE/ANDY RAIN

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gasi se nakon 334 godine

Kompanija "Gasthaus Schlössle" pravi sopstveno pivo od 1690. godine, što je čini jednom od najstarijih pivara u Bavarskoj. Ali, s proizvodnjom će biti gotovo krajem decembra.

14:56

21.9.2024.

1 d

Podeli: