Svet

Ponedeljak, 19.12.2022.

16:23

EU postigla dogovor o ograničenju cena gasa; Nemački lobi: "Politička iluzija"

Ministri energetike članica Evropske unije dogovorili su se oko ograničenja cene gasa, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

EU postigla dogovor o ograničenju cena gasa; Nemački lobi:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Britanska agencija se poziva na navode neimenovanog portparola Češke na Tviteru.

Kako javlja Rojters, do dogovora je došlo nakon višenedeljnih pregovora o ograničenju cene gasa, što je pitanje koje je dovelo do podele mišljenja u EU.

Češka trenutno predsedava Savetom EU.

Nemački lobi: Ograničenje cene gasa "politička iluzija"

Nemački gasni lobi Cukunft Gas ocenio je danas da su pokušaji EU da ograniči veleprodajne cene gasa "politička iluzija" koja neće funkcionisati u praksi.

Tim Keler, generalni direktor Cukunfta, izjavio je za Rojters da bi bilo razumnije zauzdati potražnju putem opšteg evropskog mehanizma za raspodelu količine gasa.

"To, međutim, nije na stolu u Briselu“, dodao je.

Ministri energetike EU sastali su se danas u Briselu u pokušaju da postignu dogovor o ograničenju cene gasa, za šta je češko predsedništvo ponudilo kompromisan predlog, budući da mesecima nisu uspeli da se slože oko metode za limitaranje cene.

Nemačka, najveća članica EU i najveće tržište gasa u kontinentalnoj Evropi, kritikovala je predložena ograničenja, strahujući da će ona blokirati pristup evropskim kupcima gasa na svetskom tržištu.

Sijarto: Mađarska ne mora da konsultuje EK

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV
Mađarski ministar Peter Sijarto izjavio je prethodno danas da Budimpešta neće morati da konsultuje EK ako želi da izmeni svoj dugoročni gasni ugovor s Rusijom u slučaju da bude odobreno ograničenje cene na nivou cele EU..

Mađarska, koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte, u više navrata se izjasnila protiv ograničenja cene ruskog gasa.

"Bilo nam je važno da u okviru ovog vrlo lošeg predloga kao malo dostignuće dobijemo odrešene ruke za izmenu (ugovora). To jest, da ne treba da se konsultujemo s Evropskom komisijom o izmenama dugoročnog ugovora (s Rusijom) ako to postane neophodno u slučaju ograničenja cene“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Ministri Evropske unije sastali su se danas u nastojanju da postignu dogovor o uvođenju gornje granice veleprodajne cene gasa.

Sijarto je prošle nedelje rekao da će, ukoliko se u EU usvoji ograničenje cene gasa, Mađarska morati da prilagodi svoj sporazum s Rusijom, koji je otvoren za moguće izmene.

Prema 15-godišnjem sporazumu između Budimpešte i Moskve potpisanom prošle godine, pre ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska trenutno dobija 4,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje preko Bugarske i Srbije.

Sijarto je takođe rekao novinarima da je na današnjem sastanku u Briselu predložio Evropskoj komisiji da sačini predlog kojim bi se pojedinim operaterima naftovoda zabranilo da traže tranzitne naknade veće od proseka u EU.

Operater Jadranskog naftovoda, koji transportuje naftu iz Hrvatske ka Mađarskoj, namerava da sledeće godine podigne tranzitne naknade za 80 odsto za mađarsku naftnu i gasnu kompaniju MOL, naveo je Sijarto.

On je ocenio da je to povećanje nepravedno jer je Jadranski naftovod ključni alternativni put za snabdevanje Mađarske, Slovačke i Češke sirovom naftom u slučaju da bude problema s naftovodom Družba koji transportuje naftu iz Rusije u centralnu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

21 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: