Svet

Ponedeljak, 18.07.2022.

11:22

Rusija i Iran odustaju od dolara

Rusija i Iran će "napustiti" dolar u budućim bilateralnim transakcijama.

Izvor: B92.net, Sputnjik

Rusija i Iran odustaju od dolara
Foto: rafastockbr/Shutterstock

Kako navode iz Moskve, dve zemlje bi uskoro mogle da sklope sveobuhvatan sporazum o saradnji, pošto jačaju veze, preneo je Sputnik International.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov obratio se prilikom posete Vladimira Putina Iranu, navodeći da su Moskva i Teheran pouzdani dugogodišnji partneri.

On je takođe naglasio da će dve zemlje postepeno napuštati praksu korišćenja američkih dolara za procenu obima bilateralne trgovine.

"Svi znamo da su trgovinsko-ekonomski odnosi dve zemlje prošle godine premašili četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati to u američkim dolarima, a vremenom ćemo se verovatno udaljavati od ove prakse kako razvijamo našu saradnju u bankarskom finansijskom sektoru", rekao je Peskov u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Zvaničnik je rekao i da je samo u poslednjih nekoliko meseci trgovinska razmena između Rusije i Irana povećana za 31 odsto.

Peskov je komentarisao i zapadne sankcije i istakao da Rusija i Iran imaju mogućnost da izgrade dobru saradnju, što će minimizirati posledice sankcija, prenosi Sputnjik na srpskom.

Prema njegovim rečima, ovo nije prva decenija da se Iran nalazi pod sankcijama i on se dobro adaptirao na njih, kako bi razvio i poboljšao blagostanje svog naroda uprkos sankcijama. On je istakao da se takođe i Rusija navikla na sankcije, dodajući da su ograničenja protiv zemlje uvedena još od vremena SSSR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

11 h

Podeli: