Svet

Petak, 04.03.2022.

18:20

Kineski nož u leđa Putinu: Zajednička azijska banka prestaje da kreditira Rusiju i Belorusiju

Azijska banka za investicije u infrastrukturu (AIIB) suspendovala je sve aktivnosti povezane sa Rusijom i Belorusijom zbog sukoba u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Kineski nož u leđa Putinu: Zajednička azijska banka prestaje da kreditira Rusiju i Belorusiju
Ilustracija: Depositphotos/Ruletkka

Odluka AIIB-a preti da poremeti odnose Kine i Rusije, koje su bliski trgovinski partneri ali su njihove veze dospele u žižu javnosti zbog Putinove vojne operacije u Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms“. Kina je najveći deoničar AIIB-a, banke čije je sedište u Pekingu, a juče je saopštila kako će "zaštititi svoj finansijski integritet“ i proceniti uticaj rata u Ukrajini na njeno poslovanje kao i privrede njenih članica.

AIIB je, podseća FT, osnovan kao zvanično politički neutralna institucija. Međutim, njena odluka da zamrzne kreditiranje Rusije i Belorusije ukazuje na rastući pritisak na globalne finansijske institucije da prekinu veze sa Rusijom i pojedincima umešanim u sukob u Ukrajini.

Nova razvojna banka, kreditor čije je sedište u Šangaju, ima mnogo više plasmana u Rusiji, a takođe je juče objavila da će obustaviti nove transakcije sa Rusijom u svetlu razvoja događaja u Ukrajini.

Kao najveći deoničar u AIIB-u, Kina poseduje 26,5 odsto glasačkih prava u toj instituciji. Rusija je treći po večini akcionar banke nakon Kine i Indije i u oktobru je je objavljeno da će se upravo u Rusiji održati sedmi godišnji skup AIIB-a.

Oko tri procenta ukupnog kreditnog portfolija AIIB-a otpada na Rusiju. Prva investicija te banke u Rusiji bila je 2019. godine kada je dala kredit od 500 miliona dolara za jedan transpotrni i infratrukturni projekat. Prošle godine, odobrila je zajam od 116 miliona evra za jedan projekat poboljšanja beloruskog zdravstvenog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gasi se nakon 334 godine

Kompanija "Gasthaus Schlössle" pravi sopstveno pivo od 1690. godine, što je čini jednom od najstarijih pivara u Bavarskoj. Ali, s proizvodnjom će biti gotovo krajem decembra.

14:56

21.9.2024.

1 d

Podeli: