Svet

Petak, 09.09.2016.

10:27

Mega preuzimanje: Ruski ponos u francuskim rukama

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVaz biće dokapitalizovan u dva navrata, a većinski vlasnik će postati francuski proizvođač Reno.

Izvor: SEEbiz

Mega preuzimanje: Ruski ponos u francuskim rukama
Foto: Getty images

Ukupna finansijska injekcija u ruskog proizvođača automobila premašiće milijardu evra.

Prva dokapitalizacija biće kraja ove godine za 25 milijardi rubalja (346 miliona evra), a druga u prvom kvartalu 2017. za još 60 milijardi rubalja (830 miliona evra).

Dokapitalizacija će biti izvršena javnom ponudom. Suvlasnici AvtoVaz-a, koji je proizvođač najpopularnijeg ruskog automobila „lada“, su konzorcijum Reno-Nisan i ruska državna kompanija Rostek.

Nisan u dokapitalizaciji neće učestvovati, a Reno i Rostek mogu svoja potraživanja od AvtoVaza da konvertuju u deonice. Rostek je krajem juna objavio da će Avtovazu oprostiti 20 milijardi rubalja, a 31 milijardu će konvertovati u deonice.

Sve deonice koje preostanu po okončanju javne ponude uzeće Reno i tako će postati vlasnik kontrolnog paketa deonica u AvtoVaz-u. Rostek će zadržati paket deonica koji mu daje pravo veta na odluke u AvtoVazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: