Srbija

Četvrtak, 28.05.2015.

21:20

"Država nije dovoljno mislila o radnicima"

Iako 31. maja ističe zaštita preduzeća u restrukturiranju od poverilaca i mnoga od njih bi mogla da završe u stečaju, u Srbiji se ne očekuju masovni štrajkovi.

Izvor: B92

Default images

To je zaključak Dragana Stevanovića, državnog sekretara ministarstva privrede i Aleksandra Stevanovića, ekonomskog konsultanta.

Državni sekretar ministarstva privrede je u Temi dana na TV B92 izjavio da ne očekuje masovne proteste radnika posle 31. maja, ali ni da toga dana neće većina preduzeća otići u stečaj.

"Neće 31. maja većina preduzeća otići u stečaj, Ja ne očekujem proteste, ne zato što ne želim da se dese, već je vlada odlučila da stavi tačku na agoniju koja je stvarana decenijama unazad. Ovo je koncept koji će dugoročno da obezbedi stabilnu budućnost".

Aleksandar Stevanović smatra da se mogu očekivati samo sporadični štrajkovi.

"Mislim da će biti sporadičnih štrajkova, ali ne organizovanih koji bi mogli da utiču na vlast. Mnogo je vremena propušteno i sada radimo nešto što nije najbolje rešenje. Propušteno je mnogo šansi."

Dragan Stevanović smatra da radnici štrajkom ne mogu ništa postići, dok Aleksandar Stevanović ostavlja prostora za male pobede radnika.

"Država je rešena i samim tim spremna da ovaj započeti proces privede kraju. Nema trulih i bolesnih populističkih postupaka. Mi radnicima ne možemo da naredimo da ne štrajkuju, ali na ulici neće rešiti ništa, neće izbrisati gubitke i promašaje koji su godinama stvarani. Radnici se boje jedne novosti i, za njih, neizvesnosti u koju ulaze. Upravo je to važno - da se ljudi oslobode okova u kojima se nalaze decenijama. Važno je realno sagledati stanje i videti šta dalje", objasnio je državni sekretar.

"Štrajkovima se ne može ispeglati stanje u firmama, ali ipak nešto može da se dobije. Setite se štrajka u FAP-u", kazao je ekonomski stručnjak i dodao da je "pre dve godine raspoloživi fond iz koga bi radnici mogli da dobiju bio mnogo veći. Država nije dovoljno mislila o radnicima, a sada je pritisak budžeta i sveta je prisutan, a od dva ili tri loša rešenja nije izabrano ono najmanje loše".

On je naglasio da Zakon o stečaju ima problematičnosti jer, kako je rekao, firme kada uđu u stečaj ne dešava se ono što bi trebalo da bude i što je ste i svim razvijenim zemljama, a to je - ako je osnovni biznis dobar, firma se protrese i nastavi dalje, a ne ostane godinama u stečaju.

Državni sekretar je rekao da je država svesna te činjenice i da su izmene tog zakona u proceduri. On je radnicima poručio da ne očekuju iluziju i demagogiju već da moraju da budu svesni okolnosti i da uzmu socijalni program koji im se nudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: