Srbija

Petak, 16.01.2015.

20:59

Uvezeno meso bezbedno ili otpad?

U 2014. godini u Srbiju je uvezeno 35.000 tona, kako ga nadležni nazivaju, mesa treće kategorije. Iz Udruženja potrošača tvrde da se radi o otpadnom mesu.

Izvor: B92

Default images
Ilustracija (Foto: Koos Schwaneberg/Freeimages.com)

Meso koje je prošle godine uvezeno u Srbiju je bezbedno, tvrde nadležni. Reč je o mesu koje se koristi isključivo za proizvode od mesa, koji će proći termičku obradu, i to su bareni proizvodi, viršla i parizer.

Prevod sa evropske regulative na srpski napravio je problem, pa je zbog toga meso prevedeno kao mesni otpad, tvrde nadležni.

"Proveren je izveštaj te sirovine kroz carinsku nomenklaturu i stvarno se pojavljuje termin "otpad", ali nije u pitanju nikakav otpad već jestivi klanični proizvodi, proizvodi koji su dobijeni obradom mesa, tokom proizvodnje i prerade mesa i mesnih proizvoda... I to je propisana sirovina, legalna sirovina u celom svetu pa i u Srbiji", kaže Siniša Kotur iz Ministarstva poljoprivrede.

U Srbiji postoji odgovarajuća kontrola mesa kao i pravilnik za kategorije mesa koje ulaze u ishranu ljudi. Gotovo svakodnevno, u gradovima u Srbiji, vrši se kontrola mesa.

"Mi smo skoro imali u osmom,d evetom mesecu nalog za kontrolu Tamjanice i proveru bezbednosti hrane na kvalitet i mogu da vam kažem da je odstupanje od svih uzoraka koje su uzrokovani samo jedan odsto. Što je na republičkom nivou negde oko tri odsto odstupanja i ta odstupanja su uglavnom vezana za neke deklaracije", navodi Ivan Lozo iz Vetrinarske inspekcije Niš.

Građani su, ipak, veoma oprezni pri kupovini mesa.

Vojvodina uvozi meso i iz Evropske unije, ali i iz okolnih zemalja. Nadležni tvrde da protekle godine nisu imali potrebe za dodatnim analizama mesa, da nije bilo povraćaja kao ni slanja u kafilerije.

"Veterinarska inspekcija redovno obavlja kontrole po stizanju te pošiljke, koja je upućena sa granice uz određenu dokumentaciju. Uglavnom ili mi vršimo analize, ako to naredi granična veterinarska inspekcija, ili oni uzorkuju gore na samoj granici", kaže Vladimir Grubač iz Veterinarske inspekcije za Južnobački okrug.

Udruženje potrošača: Uvezeno meso je otpad

Sanja Čelebićanin iz Uprave za veterinu kaže za B92 da se meso razmesta u tri kategorije, na osnovu toga da li je u pitanju čist mišić ili i masno tkivo. Ona kaže da se ne može reći da je ovo meso lošeg kvaliteta. "Postoji pravilnik koji je obavezujući za sve nas", rekla je ona.

Razlika, podsetimo, zavisi od količine mišićnog vlakna, propadajućeg veziva i masnog tkiva. A u zavisnosti od kategorije postoji i razlika u ceni.

Naša industrija koja se bavi proizvodnjom mesa zahteva dodatne količine koje nema na našem tržištu, i treba da napomenemo da se ovde radi o količini od 10 odsto od ukupne količine koju mi proizvedeno, navodi Čelebićanin. U određenim trenucima uvozi se određena količina mesa, namenjena isključivo za proizvodnju proizvoda od mesa, prema ono što Pravilnik propisuje, dodala je.

Ona je rekla da su i proizvodi od mesa kategorizovani, po grupama. Kvalitet tih proizvoda se određuje prema sadržaju proteina u mesu, ali i prema sadržaju kolagena u proteinu mesa, kazala je ona.

Ako pričamo o barenim proizvodima u koje može da se stavi i meso i masno tkivo i vezivno tkivo i krv i iznutrice i mehanički separisano meso, onda takav proizvod mora da sadrži najmanje 10 odsto proteina mesa i najviše 20 odsto kolagena u tom proteinu mesa, kaže Čelebićanin.

Goran Papović iz Udruženja potrošača kaže da su netačne tvrdnje iz Veterine i Ministarstva poljoprivrede da je carina nesretno deklarisala da je to otpadno meso, a da je to meso treće kategorije.

"Jer to meso koje se uvozi jeste otpadno meso... I po pravilima EU, to su iznutrice, kožura, repovi, glave, to je otpad koji se ne koristi za ljudsku ishranu, koristi se za farmaceutsku industriju ili hranu za životinje, za dodatnu termičku upotrebu kako bi se pravili emulgatori i aditivi... Ali nisu prvenstveno za ljudsku upotrebu", kaže on.

On kaže da ako je carina dala podatak da je uvezeno oko 35.000 tona otpadnog mesa i da je problematično to da iz Uprave veterine tvrdi da je to meso treće kategorije

Kako je rekao, to je ono meso koje se u Evropi vodi kao otpadno meso, kao otpad i kao takvo je i uvezeno u našu zemlju i svaki laiku je jasno o kakvom kvalitetu je reč.

Izražavamo sumnju u kvalitet tog mesa, i potrošači Srbije ne zaslužuju ovakvu vrstu proizvoda na svojim trpezama, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

14 h

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

20 h

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

1 d

Podeli: