Srbija

Utorak, 03.04.2012.

00:51

Azotari "obrisano" 130 mil.€ duga

Dugovi Azotare – Pančevo, od oko 130 miliona evra, pretvoreni su u imovinu poverilaca, među kojima je među najvećim Javno preduzeće Srbijagas.

Izvor: Politika, Alo

Default images

Srbijagas je 2009, posle propale privatizacije Azotare, preuzeo rukovođenje ovim preduzećem kako ne bi došlo do zatvaranja.

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, kaže da je u ovoj firmi, koja je bila prvi put privatizovana 2006. godine, završen proces reorganizacije, te da je posle odluke suda dug Azotare sveden na nulu kroz konverziju dugovanja.

"Azotara pored Srbijagasa ima i mnogo malih poverilaca i do kraja godine bi mogla da dobije nove strateške partnere iz Rusije, Italije ili Švajcarske. U planu je da se u Azotaru uloži 80 miliona evra za nastavak proizvodnje, a zahvaljujući Gaspromu, Azotara će do kraja godine imati dovoljno gasa za proizvodnju", kaže prvi čovek Srbijagasa. On navodi da je cilj da ovo preduzeće postane tržišno orijentisano i da efikasno radi. Radni staž zaposlenima u Azotari u međuvremenu je povezan. U planu je da se u posao s strateškim partnerima uđe odmah posle izbora.

Na pitanje da li bi većinski vlasnik Azotare mogao da postane neki od potencijalnih strateških partnera, pre svega Gasprom, zbog isporuka gasa, Bajatović kaže, da uopšte nije važno da Azotara ostane u većinskom državnom vlasništvu, već da nađe dobrog partnera s kojim će nastaviti da radi i da se uskoro nađe i na berzi.

"Želimo da ispravimo greške loših privatizacija. Azotara više nije u vlasništvu Agencije za privatizaciju, tako da Srbijagas ima potpuno odrešene ruke da traži najboljeg za saradnju", objašnjava on.

Azotara bi od Gasproma po svoj prilici dobijala gas, a plaćalo bi se robom koja će biti proizvedena u ovim pogonima, čime bi Srbijagas bio finansijski rasterećen. Bajatović kaže da je predviđenih 80 miliona evra već spremno, da će tim ulaganjem godišnja proizvodnja dostići 1,2 miliona tona đubriva.

To bi trebalo da bude partner koji se dugo bavi ovim poslom, mora da obezbedi isporuke gasa, da se ugovorno obaveže sa tim, i mora da preuzme investicije na nivou kako se dogovorimo, otprilike oko 80 miliona evra. Srbijagas ne bi izlazio iz vlasničke strukture.

Podsetimo, Azotara je prodata 2006. za 13,1 milion evra konzorcijumu dve litvanske firme Arvi i Saniteks i beogradskog Univerzal holdinga. Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, oni su već 2007. razmontirali pogon "Karbamid 2“, najvredniji deo fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

16 h

Podeli: