Srbija

Petak, 29.08.2008.

11:18

Morgan Stenli ulaže u Srbiju

Morgan Stenli pokrenuo je novi fond namenjen ulaganju graničnim tržištima u razvoju, kao što je Srbija.

Izvor: B92

Default images

Fond Morgan Stenli frontier imrdžing markets (Morgan Stanley Frontier Emerging Markets) počeo je sa trgovanjem na Njujorškoj berzi 25. avgusta, pod oznakom "FFD", a u Morgan Stenliju ne kriju da je fond namenjen špekulativnom kapitalu.

Fond je prodajom 7,1 miliona akcija, prikupio sredstva procenjene vrednosti 142 miliona dolara, a planirano je da prikupi do 163,3 miliona dolara za ulaganja na tržištima u razvoju.

Kako se navedi na sajtu ove najveće američke investicione kuće cilj fonda je da ulagačima, na dugi rok obezbede velike prinose, iako ne može da garantuje da će oni biti ostvareni. Fond se obavezuje da će najmanje 80 odsto svojih sredstava ulagati u kompanije koje posluju u graničnim razvojinim tržištima.

Osim u Srbiju, fond će u Evropi ulagati i u Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, zatim Ukrajinu, Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Od ostalih tržišta navode se i Bocvana, Gana, Jamajka, Bangladeš, Bahrain i Vijetnam.

Glavni savetnik fonda biće Morgan Stenli investment menadžment, koji je u vlasništvu investicione banke i koji ima daleko više iskustva sa tržištima u razvoju i tržištima koja nisu potpuno pristupačna stranim ulagačima.

Morgan Stenli će za svoje ulagače tražiti kompanije sa menadžementom koji je otvoren za investiranje, kompanije koje uspešno koriste devizni kurs i kompanije sa velikom potencijalom povećanja zarada, stoji u saopštenju.

U početku fond će se koncentrisati na bankarski sektor, ulaganje svaku državu pojedinačno neće prevazilaziti 25 odsto.

Morgan Stenli upozorava da na investiranja novog fonda treba posmatrati kao špekulativna. U saopštenju se navodi i da ulaganja u kompanije koje posluju u tržištima u razvoju nose velike rizike političke, socijalne i druge rizike koji su ne tipični za tržište Sjedinjenih država.

Taođe se navodi da investitori koji ulažu u Fond Morgan Stenli frontier imrdžing markets trebaju da budu spremni i na gubitak sredstava, i da oni koji nisu spremni na takve gubitke treba da razmisle o tome da li je pomeniti fond pravi izbor za njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

14 h

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

19 h

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

23 h

Podeli: