Srbija

Ponedeljak, 02.10.2023.

21:15

Vučić predlaže Vladi kontrolisanje cene nafte: "Moramo da zaštitimo narod"

"Molim Vladu Srbije da kontroliše cenu nafte", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net

Vučić predlaže Vladi kontrolisanje cene nafte:
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Vučić je govorio o aktuelnim ekonomskim temama.

Predsednik Srbije je podsetio da su penzije porasle 5,5 odsto, kao i da je isplaćeno 10.000 dinara državne pomoći po detetu

"Ali to kod nas nije vest, već je vest da će biti nekog poskupljenja za dva i po meseca. Biće i ovakvih i onakvih stvari, ali Srbija će svakako da ide napred" rekao je on.

Vučić je najavio da će Srbija dobiti još jedan auto-put.

"Na moju veliku radost, sada 14. oktobra otvaramo auto-put Ruma-Šabac", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je pozvao sve penzionere da se prijave za penzionersku karticu koja donosi brojne pogodnosti.

"Penzije se isplaćuju u dan, nema minuta za kašnjenje. Molim penzionere posebno iz siromašnih krajeva da se prijave za penzionerske kartice. Nama je najveći odziv u urbanim sredinama i hvala im na tome. Imaće mnogo pogodnosti kada uzmu penzionersku karticu. Moramo nešto da organizujemo. Molim Vladu Srbije, molim Sinišu da razmisli i Anu, i Selakovića, da razmisle da ponudimo tamo gde poštari nose penzije da im odnesemo penzionersku karticu na kuću. To je u ovom trenutku oko 400.000 penzionera, od ukupno 1.647.000. Oni koji voze automobil imaće popust na naplati putarine. Imaće popust u nekih 620 objekata. Kada nose penziju, mogu i karticu. Pa mogu da ponude, ali sad... Komplikovanije je verovatno nešto. Dajte da probamo bar da dođemo do 80% penzionera, jer će imati koristi od toga. Dobiće oni povećanje još od 14,8%, to je ukupno 21,1%. Dobiće 20.000 dinara početkom decembra. Dakle, mnogo je važno da uzmu penzionersku karticu", istakao je predsednik Srbije.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra predviđeno je da 1. oktobra akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto.

"Sad je došlo do povećanja cene akciza. Molim Vladu Srbije da kontroliše cenu nafte, jer nafta ode u nebesa, da nam ne bi cena nafte sad skočila 9 dinara ili 10 koliko bi trebalo. Molim Vladu da odmah koliko sutra vidi kako da taj problem rešavamo. Benzin je manje-više pod kontrolom, ali nama je negde oko 82 odsto ukupne potrošnje goriva, dizel. I zbog autobusa, i zbog vojske, i zbog svega drugog, dakle, sve nam ode na dizel, a benzin je svega 18-19 odsto. Moramo da gledamo kako da zaštitimo narod i od inflacije, ali i sa druge strane kako da pomognemo ljudima da lakše žive i da to povećanje plata koje sledi bude nešto što ljudi zaista mogu da osete", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

13 h

Podeli: