Srbija

Petak, 15.09.2023.

19:24

Istraživanje pokazalo: Šta žele zaposleni, a šta poslodavci u Srbiji

Stavove poslodavaca i radnika kao i šta možemo da očekujemo u 2024, vidimo u najvećem istraživanju kod nas, o benefitima i wellbeing podršci zaposlenih.

Izvor: B92.net

Istraživanje pokazalo: Šta žele zaposleni, a šta poslodavci u Srbiji
Iilustracija, foto: Osiguranik/Jelena Zdravkovski

Naime, po drugi put, Osiguranik, Rezilient, Tim centar i Infostud, sproveli su istraživanje na temu benefita i wellbeing podrške zaposlenih pod nazivom “Šta to radi zaposlene”.

Podaci su prikupljeni putem online platforme, u periodu jun-jul 2023, a rezultati koji su dobijeni, u potpunosti su reprezentativni za našu zemlju, odnosno nisu dobijeni na selekcionisanom, prigodnom uzorku, navode organizatori istraživanja. Starosna struktura zaposlenih, kao i struktura kompanija prema industrijama odgovaraju zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Anketirano je 407 kompanija u Srbiji (HR menadžera, vlasnika i top menadžera), kao i 2.465 zaposlenih iz preko 2.200 kompanija koje posluju kod nas. Po veličini kompanija, u istraživanju su se našle one najmanje do 50 zaposlenih, ali i firme sa 200, 500 i preko 1000 zaposlenih.

Šta smo saznali?

Prošlogodišnji projekat bio je probijanje leda, a osim većeg broja ispitanika, ove godine, dublje su istražena brojna pitanja važna kako zaposlenima tako i kompanijama.

U istraživanju, koje se nalazi na ovom linku, pronaći ćete odgovore na pitanja u vezi sa:

Najpoželjnijm benefitima; Otkrićete koje beneficije zaposleni u Srbiji imaju, a koje su najpoželjnije među njima.

Radom na daljinu; Saznaćete koliko zaposlenih kod nas radi od kuće, koliko njih ima opciju hibridnog rada, a koji procenat njih nema mogućnost rada od kuće.

Efikasnošću rada od kuće; U izveštaju je prikazano kako rad od kuće utiče na produktivnost i šta po tom pitanju kažu zaposleni, a šta kompanije;

Menjanju posla; Slikovito nam je prikazano koliko zaposlenih u Srbiji planira da promeni posao u naredne tri godine, koji procenat njih u pet godina, a koliko zaposlenih nema to u planu.

Pokretačima otkaza; Otkrićete šta su ključni razlozi za promenu posla i šta po tom pitanju misle poslodavci, a šta zaposleni.

Prioritetima HR-a; Pročitaćete šta su prioriteti za HR u 2024. godini.

Povećanju plata i očekivanja za narednu godinu

Jedan od interesantnijih podataka jeste poređenje generacijskih razlika u poslovnom okruženju, pa smo tako saznali da Generacija Z u najvećoj meri radi od kuće, u poređenju sa svojim starijim kolegama. Osim toga, u izveštaju ćete pročitati koja generacija je najzastupljenija na menadžerskim pozicijama, koji procenat zaposlenih planira da menja posao u naredne tri godine, zašto idu ka promeni i šta će biti fokus za HR u 2024. godini.

Da li se slažu stavovi zaposlenih i donosilaca odluka?

Istraživanje je postavljeno na zanimljiv način, tako da kroz ceo izveštaj možemo unakrsno posmatrati odgovore zaposlenih i kompanija i zapažati poklapanje, odnosno sukob mišljenja između njih.

Primera radi, zaključak je da kompanije potcenjuju izazove koje zaposleni imaju u vezi sa mentalnim zdravljem, kao i da u manjoj meri smatraju da remote rad ima pozitivan uticaj na produktivnost zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

23 h

Podeli: