Srbija

Petak, 04.08.2023.

10:50

Stigla prva mašina – berač malina: Menja čak 20 ljudi

U selo Lopatanj kod Osečine stigla je prva mašina – berač malina, koja može da zameni dvadesetak radnika.

Izvor: Tanjug

Stigla prva mašina – berač malina: Menja čak 20 ljudi
Ilustracija: Shutterstock/Mihailova Violetta

Nju je nabavio proizvođač i otkupljivač voća u ovom kraju Dragoljub Mitrović, koji kaže da se na ovaj način branja voća odlučio zbog nedostatka radne snage, kao i da je mašina pokazala svoje prednosti.

Kako je rekao za Tanjug, mašina za dan obere hektar malina i tako zameni čak 20 berača, a opslužuje je troje ljudi – vozač traktora i dva pomoćna radnika za sortiranje voća.

Mitrović objašnjava da je princip rada jednostavan jer se sastoji od tresača koji zrelu malinu sistemom trešenja prebacuje na traku sa koje dalje ide u gajbice, gde se uz pomoć ventilatora usisava lišće tako da do kupca stiže bezbedan i čist proizvod.

Ova mašina – berač je predviđena za berbu pozne maline koja se ne vezuje za stubove.

Mitrović dalje navodi da planira da mašinu predstavi svojim kooperantima, kako bi mogli i oni na lakši način da ubiraju plodove svog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: