Srbija

Sreda, 19.07.2023.

11:18

Vesić: MUP će postaviti prolaze za automatsko očitavanje pasoša na aerodromu VIDEO

Šta se dešava na aerodromu u sezoni kada se najviše putuje?

Izvor: B92.net, TV Prva

Vesić: MUP će postaviti prolaze za automatsko očitavanje pasoša na aerodromu VIDEO
Ilustracija: Shutterstock/saiko3p

"Često odlazim na aerodrom jer je moj posao da vodim računa da li svi segmenti u saobraćaju funkcionišu, a aerodrom 'Nikola Tesla' je jedan od najvažnijih objekata u tom smislu", rekao je ministar saobraćaja Goran Vesić na TV Prva.

"Preko aerodroma će ove godine preći preko 7 miliona putnika, samo će Er Srbija imati 3,5 miliona putnika", naglasio je Vesić.

"Mi smo najveći regionalni aerodrom. Činjenica je da nije sve funkcionisalo kako treba, ali, ruku na srce, činjenica je da je tako bilo na većini evropskih aerodroma. Problema je bilo i na mnogo većim aerodromima od beogradskog", objasnio je.

Prema njegovim rečima, nakon godina korone i rata u Ukrajini, aerodromi se od toga nisu oporavili, a ovog leta došlo je do ogromnog porasta avio-saobraćaja, za šta aerodromi nisu bili sasvim pripremljeni.

"Kao država uradili smo sve što smo mogli, situacija je bitno bolje, nadamo se da će i koncesionar, ugledna firma Vansi, uraditi sve da aerodrom funkcioniše kako treba", rekao je Vesić i podsetio da je koncesionar uložio blizu 200 miliona evra u rekonstrukciju aerodroma.

"Kontrolisaćemo koliko je zadovoljstvo naših putnika na aerodromu. Zaslužuju da imaju isti tretman kao putnici u Parizu", rekao je ministar.

"Očekujemo da će MUP ubrzo postaviti prolaze za automatsko očitavanje pasoše, bez zaposlenih, gde se pasoši samo skeniraju, što će ubrzati protok ljudi", najavio je.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Kompanija Belgrade Airport pozdravlja najavu ministra Vesića i MUP-a

Kompanija Belgrade Airport pozdravlja najavu ministra Vesića i Ministarstva unutrašnjih poslova o postavljanju prolaza za automatsko čitanje pasoša na pasoškim kontrolama na Aerodromu "Nikola Tesla" radi efikasnijeg protoka putnika.

Tokom letnje sezone saobraćaj je značajno povećan na svim graničnim prelazima, pa ni aerodromi nisu izuzetak. Kašnjenje letova dovodi do toga da mnogi avioni poleću i sleću u isto vreme, što stvara gužve na šalterima za čekiranje, pasoškoj kontroli i prostoru za preuzimanje prtljaga. Na beogradski aerodrom tokom ovog perioda sleće više od 15 aviona u roku od sat vremena, sa više od 2.000 ljudi, što je izazov za osoblje na aerodromu, avio-kompanije i pripadnike granične policije, navodi se u saopštenju aerodroma..

U novoizgrađenom centralnom delu terminala broj šaltera pasoške kontrole za pripadnike granične policije povećan je na 16, u odnosu na 12, koliko ih je bilo na staroj lokaciji. U narednom periodu biće na raspolaganju dodatnih 6 šaltera na lokaciji dolazaka. Automatsko očitavanje pasoša u ​​velikoj meri će doprineti ubrzanju protoka putnika, dodaje se.

"Savetujemo putnicima da pripreme putne isprave i avionsku kartu neposredno pre dolaska na šalter za pasošku kontrolu, kako bi ubrzali kontrolu pasoša", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: