Srbija

Ponedeljak, 03.04.2023.

11:32

Vučić: To nije pitanje kulture pijenja, to je biznis VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Verone.

Izvor: B92.net

Vučić: To nije pitanje kulture pijenja, to je biznis VIDEO
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Rekao je da pre kraja godine očekuje premijerku Italije Đorđu Meloni u Srbiji.

On se danas sastao sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, a u društvu premijera Albanije Edija Rame, na sajmu "VinItaly" u Veroni.

"Veoma sam zadovoljan onim što smo ove uradili. Razgovarali smo i o privredi, nabavkama gasa i svim svetskim temama. Za nas je bilo važno da čujemo kako Italija i Evropa razmišljaju i da sagledamo svoju poziciju", rekao je Vučić.

On je dodao da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije, posle Nemačke i Kine, i da će razmena da bude unapređena, posebno sledeće godine, kada počinje proizvodnja gradskog automobila Stelantis u Kragujevcu, jer će on da završi na italijanskom tržištu.

"Zadovoljan sam što u premijerki Meloni imamo iskrenog prijatelja. Cela vlada Italije je ovde, došla je u Veronu da pokažu koliko je važan sajam. To govori koliko je važno da se ovim bavimo. To nije pitanje kulture pijenja, to je biznis. Sa velikim nadanjima očekujem novembar mesec i Open Balkan festival u Beogradu", rekao je on.

Vučić je izjavio da o tome koliko je važan sajam vina u Veroni govori podatak da je na njemu prisutna cela italijanska vlada.

On je novinarima prilikom obilaska štandova rekao da oni znaju koliko to znači.

"Industrija vina samo u regiji Veneto je 50 ili 60 puta veća nego u Srbiji. To govori o potencijalu Srbije ako budemo rasli. Cela vlada je došla u Veronu da pokažu koliko je važan sajam. Neki kod nas se na neukusan način šale, a ovo je biznis, ekonomija, poljoproivreda, politički ugled. Sve je to sabrano ovde", rekao je Vučić i dodao da je to najveći sajam.

On je najavio da će nakon ovog sajma interesovanje stranih proizvođača porasti za sajam u Srbiji.

"Bićemo možda i duplo snažniji i moći ćemo mnogo francuskih i drugih proizvođača da dovedemo, da dobijemo reklamu za srpska vina", rekao je on.

Vučić se juče, u okviru inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, sastao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

21 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: