Region

Petak, 20.04.2012.

16:33

MOL kupio Inu da bi je uništio?

Strateški partner hrvatske Ine, mađarski MOL, zanemario je obavezu modernizovanja Ininih rafinerija, rečeno je na suđenju bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu

Izvor: Tanjug

Default images

MOL je odgovoran i za propuste zbog kojih je hrvatska naftna kompanija izgubila tržišno učešće u zemljama regiona, istakao je pred Županijskim sudom u Zagrebu na suđenju Ivi Sanaderu hrvatski predstavnik u Ininom nadzornom odboru Damir Vanđelić i dodao da je MOL, takođe, zapostavio modernizaciju Ine.

"Izmenama međuakcionarskog ugovora koji je 2009. s MOL-om potpisala Sanaderova vlada propisana je obaveza modernizacije rafinerija u Rijeci i Sisku. Kako ugovor ne predviđa nikakve penale, modernizacija nije dovršena, već je zapostavljena", kazao je svedok. Po njegovom mišljenju, to je jedan od razloga za gubitak dela regionalnog tržišta, a u BiH, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori Inino učešće je palo s 32 odsto na 20 odsto. Pad je pojačan 2009. i 2010. godine, kad je u regionu izgubljeno više od 14 odsto tržišnog učešća.

Upitan ko je od Ine preuzeo deo "tržišnog kolača", Vanđelić je odgovorio da se radi o tržištu na kome strateški partner MOL deluje i samostalno, pa je istovremeno povećao svoje tržišno učešće.

Na pitanje Sanaderove odbrane da li je MOL ušao u vlasništvo Ine kako bi sabotirao rad te kompanije, Vanđelić je rekao da takve zaključke ne može da donosi. Rekao je da se mađarska strana u Ini ponašala shodno izmenjenom ugovoru, a da štetu treba utvrditi detaljnim veštačenjem.

Vanđelić je potvrdio da hrvatski predstavnici u upravi ne mogu uticati na Inino poslovanje, ali i da su nakon izmene upravljačke strukture zapostavljena dva ključna cilja, hrvatska energetska stabilnost i povećanje Ininog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: