Region

Četvrtak, 28.09.2023.

14:35

Završena izgradnja najveće solarne elektrane u regionu

Kompanija Mey Energy je instalirala fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji.

Izvor: serbia-energy.eu

Završena izgradnja najveće solarne elektrane u regionu
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Trenutno je ovo najveća solarna elektrana u regionu Zapadnog Balkana.

Nakon što je solarna elektrana od 45 megavata pušten u probni rad u Bosni i Hercegovini, Severna Makedonija na svojoj teritoriji ima najveći fotonaponski sistem u regionu. Mey Energy je saopštio da je završio izgradnju solarne elektrane od 55 megavata u opštini Novaci, u srcu industrije uglja, prenosi portal Serbia energy.

Solarna elektrana je instalirana pored ugljenokopa Suvodol. Kompanija je objavila da će proizvodnju električne energije pokrenuti do kraja meseca. Postrojenje Novaci će imati godišnju proizvodnju procenjenu na 85 gigavat-sati, što je jedanako potrošnji energije u 30.000 domaćinstava.

Investicija je vredna 40 miliona evra. Ovo fotonaponsko postrojenje se prostire na 57 hektara, a sastoji se od 101.000 solarnih panela. Postavljeno je 856 kilometara kablova. Izgradnja je započela u novembru. Mey Energy je saopštio da su svi izvođači iz Severne Makedonije.

Novi proizvođač električne energije je dodao da će pogon Novaci imati životni vek od 25 godina. Kompanija je navela i da će struju prodavati na slobodnom tržištu, prvenstveno u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: