Region

Četvrtak, 31.08.2023.

19:51

Hrvati ponovo vratili srpsko voće: "Opasno po zdravlje – izaziva poremećaje"

U šljivama uvezenim iz Srbije u Hrvatsku pronađen je pesticid koji je veoma opasan po zdravlje ljudi.

Izvor: Jutarnji.hr

Hrvati ponovo vratili srpsko voće:
Foto: shutterstock, Adria Black

Kako je u četvrtak potvrdio evropski sistem brzog uzbunjivanja u prometu hrane, u šljivama uvezenim iz Srbije u Hrvatsku pronađen je pesticid koji je veoma opasan po zdravlje ljudi, posebno dece, prenosi Podravski.hr.

U ovom voću je tokom kontrole na granici pronađen opasan hlorpirifos, pa nije uvezen u Hrvatsku i naloženo mu je uništavanje.

Hlorpirifos je pesticid za koji je utvrđeno da izaziva poremećaje u razvoju kod dece. Oštećuje mozak i izaziva druge zdravstvene probleme.

U Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama je korišćen do 2006. godine i postao je jedna od najčešće korišćenih hemikalija za zaštitu useva, voća i povrća. Od 2006. godine zabranjen je za tretman voća i povrća u većini zemalja EU.

Nedavno je u breskvama iz Srbije pronađen isto ovaj pesticid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

13 h

Podeli: