Moj kvadrat

Petak, 08.07.2022.

19:33

Cene stanova u EU i Evrozoni jako porasle, u Hrvatskoj više od proseka

Cene stambenih nekretnina u EU i Evrozoni porasle su u prvom tromesečju najsnažnije za više od 15 godina.

Izvor: hrportfolio.hr

Cene stanova u EU i Evrozoni jako porasle, u Hrvatskoj više od proseka
Foto: Depositphotos/StockPhotoAstur

Međutim, u Hrvatskoj je njihov rast bio iznad evropskog proseka, pokazao je u petak izveštaj evropskog statističkog zavoda, Evrostata, prenosi Hrportfolio.

Na godišnjem nivou su cene nekretnina u EU u prva tri ovogodišnja meseca porasle 10,5 posto, najviše od kraja 2006. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 posto.

U Evrozoni cene su u prvom tromesečju poskočile 9,8 posto, najsnažnije otkada je Evrostat počeo da objavljuje podatke 2005. godine. U poslednjem prošlogodišnjem tromesečju uvećane su 9,4 posto.

Sve zemlje EU čiji su podaci bili dostupni Evrostatu zabeležile su u prvom tromesečju rast cena na godišnjem nivou, u njih 17 stopa rasta bila je dvocifrena.

Naviše su poskupele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 posto. Slede Estonija s 21 posto i Mađarska s 20,6 posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju bile 13,5 posto više nego u istom periodu lane. U prethodnom su tromesečju porasle su na godišnjem nivou 9,1 posto.

Najskromniji rast cena imao je Kipar, 1,1 posto. Slede Finska i Italija gde su nekretnine poskupele 4,3 odnosno 4,6 posto. Evrostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ubrzanje u Hrvatskoj

Tromesečno poređenje pokazuje stabilan rast cena u EU u periodu od januara do marta, za 2,1 posto.

U Evrozoni rast je blago usporio, s 1,9 posto u poslednja tri prošlogodišnja meseca na 1,7 posto na početku godine.

Sve članice imale su rast cena i na tromesečnom nivou, a najsnažniji je bio u Estoniji, gde su poskočile za 7,1 posto. Slede Mađarska i Bugarska s rastom cena nekretnina za 6,7 odnosno 5,2 posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju porasle pet posto u odnosu na poslednji kvartal 2021. kada su uvećane 2,5 posto.

Najblaži rast cena nekretnina na kvartalnom nivou je na Malti, za 0,4 posto. Slede Kipar i Nemačka gde su uvećane 0,5 odnosno 0,8 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: