Automobili

Sreda, 23.01.2013.

11:22

Hibrid na komprimovani vazduh

Grupacija Peugeot-Citroen (PSA) predstavila je novi hibridni pogonski sistem, koji pored benzinske jedinice za pokretanje vozila koristi hidraulični motor i komprimovani vazduh.

Izvor: B92

Default images

U okviru svoje manifestacije "Dan inovacija", PSA je prikazao takozvani vazdušni hibridni pogon. Prema rečima ljudi iz te automobilske grupacije, ovaj sistem predstavlja važan korak u razvoju vozila budućnosti koja će trošiti samo 2 litra goriva na 100 km.

Sistem koristi benzinski motor, hidraulični motor i pumpu i komprimovani vazduh. U Peugeot-Citroenu kažu da vozilo može da se kreće na tri načina: koristeći pogon na benzin, zatim samo pomoću komprimovanog vazduha i u kombinovanom modu, koristeći oba pogona.

Pogledajte animaciju funkcionisanja ovog hibridnog pogona:



Stručnjaci iz PSA tvrde da ako bi se ovaj pogonski sistem ugradio u Citroen C3 ili Peugeot 208, ti modeli bi imali prosečnu potrošnju od 2,9 l/100 km i CO2 emisiju koja bi iznosila 69 g/km.

Što je još važnije, procenjuje se da bi se u gradskoj vožnji takvi automobili tokom 60-80 odsto vremena kretali samo uz pomoć pogona na komprimovani vazduh, čime bi se značajno smanjilo zagađenje u urbanim sredinama.

Iako je ovaj sistem još uvek u razvoju, u grupaciji PSA kažu da nameravaju da ga ponude u modelima B segmenta već 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: